Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, urechează modelul de finanţare al sectorului bancar din România

Intermedierea financiară din România este cea mai scăzută din Europa, una dintre cauze fiind modelul de finanţare al sectorului bancar din România, bazat preponderent pe garanţii imobiliare, în detrimentul analizei bilanţiere şi a planurilor de afaceri, după cum susţine Mugur Isărescu.

393 afișări
Imaginea articolului Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, urechează modelul de finanţare al sectorului bancar din România

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, urechează modelul de finanţare al sectorului bancar din România

„Dacă dai credite numai cu garanţii imobiliare şi nu reuşeşti să îţi creezi o echipă care să finanţeze businessul, garanţie mai bună decât un business care să fie fluid, nu prea poţi să găseşti.

Pentru credit pe bază de analiză bilanţieră şi în baza planurilor de afaceri trebuie şi expertiză, trebuie şi încredere. Încrederea este esenţială în sectorul bancar. Altfel, vine direcţia noastră de supraveghere şi îl trage de urechi. Pe ce bază ai dat creditul ăsta, mai ales dacă el devine neperformant“, a explicat Isărescu, potrivit ZF.

O altă cauză structurală a intermedierii financiare scăzute în România este finanţarea directă a corporaţiilor de dimensiuni mari de la instituţii de credit din străinătate sau de la companiile mamă, creditul bancar intern reprezentând doar aproximativ 36% din îndatorarea totală a companiilor nefinanciare.

De asemenea, nivelul scăzut de capitalizare a unei părţi însemnate a sectorului companiilor nefinanciare determină intermedierea financiară scăzută.

„Dacă un bancher dă un credit unei societăţi cu capital negativ, nu este chiar penal, dar nici departe nu este. Înseamnă că dă bani cuiva care ştie de la început că nu are de unde să dea înapoi, nu are nicio garanţie.“

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici