NEPI cumpără un teren de 7,4 hectare în Piatra Neamţ pentru un mall şi restul de 30% din Mega Mall

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) vrea să cumpere un teren de 7,4 hectare în Piatra Neamţ pentru dezvoltarea unui centru comercial de 29.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă şi să preia restul de 30% din proiectul Mega Mall Bucureşti.

12475 afișări
Imaginea articolului NEPI cumpără un teren de 7,4 hectare în Piatra Neamţ pentru un mall şi restul de 30% din Mega Mall

Mega Mall Bucuresti

"Compania şi-a securizat un teren de 7,4 hectare în zona de vest a oraşului Piatra Neamţ (...). Oraşul are o populaţie de aproximativ 85.000 de oameni, iar 245.000 de locuitori trăiesc la 45 de minute distanţă cu maşina. Terenul este localizat în cea mai dens populată zonă din oraş, cu un acces rutier foarte bun. (...) Evaluăm că putem să dezvoltăm un centru comercial regional de 29.000 metri pătraţi pe teren", se arată în raportul financiar al fondului, cel mai activ investitor imobiliar de pe piaţa locală din ultimii ani.

Mega Mall din cartierul Pantelimon din Bucureşti, a cărei suprafaţă închiriabilă de 70.700 de metri pătraţi, este închiriat în proporţie de 85% şi urmează să fie finalizat în al doilea trimestru al anului 2015. NEPI a intrat în 2013 în proiect când a preluat 70% din participaţie de la dezvoltatorul austriac Real 4 You. Investiţia este estimată la 150 de milioane de euro.

"Compania este în discuţii pentru a prelua şi deţinerea partenerului din proiect (Mega Mall, n.r.), termenii comerciali au fost agreaţi, însă mai este nevoie de aprobarea documentaţiei şi acordul Erste Bank (care a finanţat cumpărarea terenului de către Real 4 You) ", se menţionează în raport.

Potrivit sursei citate, NEPI urmăreşte mai multe proiecte de retail pe care vrea să le cumpere.

"La 30 iunie, angajamentele NEPI în dezvoltarea de proiecte viitoare se ridicau la 105 milioane de euro (în plus faţă de cele 183 de milioane de euro cheltuite până la această dată). Până la data raportului, au fost securizate oportunităţi de dezvoltare în valoare de 170 de milioane de euro, contracte care nu s-au încheiat încă", se precizează în raport.

NEPI a cumpărat în urmă cu câteva luni un teren de 18 hectare în Timişoara de la fraţii Marius şi Emil Cristescu, unde intenţionează de asemenea să dezvolte un centru comercial, de până la 80.000 de metri pătraţi.

Fondul sud-african de investiţii mai are în curs de dezvoltare două centre comerciale, în Bucureşti şi Târgu Jiu, Vulcan Value Centre şi Shopping City Târgu Jiu.

Shopping City Targu Jiu, care va avea 26.800 metri pătraţi, este închiriat peste 80%, iar deschiderea este prevăzută pentru 16 octombrie. Vulcan Value Centre, de 25.200 mp, închiriat peste 90% va fi deschis pe 4 septembrie. Alte proiecte în curs de dezvoltare sunt The Office în Cluj-Napoca, în parteneriat cu omul de afaceri Ovidiu Şandor şi un proiect de birouri în Piaţa Victoriei.

NEPI are în România un portofoliu de active evaluate la finele lunii iunie la 1,2 miliarde de euro, faţă de 700 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.

În primul semestru un profit atribuibil acţionarilor a totalizat 30,3 milioane euro, cu 40% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, de 21,7 milioane euro.

Fondul a raportat în perioada analizată venituri nete din chirii de peste 30 de milioane de euro, cu 60% mai mult faţă de acelaşi interval din 2013. Datoriile NEPI se ridicau la peste 283 milioane de euro la sdârşitul primului semestru.

În prezent, NEPI gestionează în România Promenada Mall Brăila, Ploieşti Shopping City, Retail Park Auchan Piteşti, Deva Shopping Centre, Severin Shopping Center, dar şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The Lakeview în Bucureşti şi City Business Centre Timişoara.

De asemenea, NEPI are în dezvoltare în România investiţii de peste 460 de milioane de euro, în proiecte noi sau în extensii de proiecte existente, suprafaţa totală închiriabilă la finalizare fiind estimată la peste 250.000 metri pătraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici