Nica: Guvernul a evitat un dezastru, de aceea FMI a acceptat, extraordinar, să finanţeze deficitul

Vicepremierul Dan Nica a declarat, luni, după BPN al PSD, că măsurile luate de Guvern au fost credibile şi au dus la evitarea unui dezastru, dovadă fiind acceptul "extraordinar" al FMI de a finanţa deficitul bugetar.

16 afișări
Imaginea articolului Nica: Guvernul a evitat un dezastru, de aceea FMI a acceptat, extraordinar, să finanţeze deficitul

Nica: Guvernul a evitat un dezastru, de aceea FMI a acceptat, extraordinar, să finanţeze deficitul (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Nica a spus că, având "un guvern puternic", România a evitat, în 2009, un "dezastru", înregistrând, în locul unei contracţii economice prognozate la 14% din PIB, una de doar 8%.

"Faptul că măsurile luate de Guvern au fost credibile a făcut să beneficiem de această finanţare extraordinară, pentru că nu stă în obiceiul Fondului Monetar Internaţional să accepte să finanţeze şi deficitul bugetar", a adăugat el.

De altfel, anterior, şi premierul Emil Boc s-a exprimat în aceeaşi notă, în ceea ce priveşte contracţia economică.

Boc a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei, că România ar fi avut un deficit bugetar de "minus 14", dacă Guvernul nu adopta măsurile economice pe care le-a luat începând cu decembrie 2008 şi continuând cu cele din 2009.

"Dacă nu am fi luat aceste măsuri pe care le-am luat, vreau să ştiţi că România avea un deficit de aproape minus 14, dacă nu lua măsurile pe care le-a luat începând chiar cu decembrie 2008 şi continuând cu 2009 şi continuând cu alte măsuri raţionale", a spus Boc, după şedinţa coaliţiei.

Misiunea FMI va propune board-ului instituţiei ca o parte din următoarele două tranşe, respectiv din septembrie şi decembrie, să fie alocată pentru finanţarea deficitului bugetar, după ce acesta a fost majorat de la 4,6% la 7,3% din PIB, a declarat şeful delegaţiei FMI la Bucureşt, Jeffrey Franks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici