Niţă estimează că economia va scădea cu 6% în acest an

Ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Constantin Niţă, estimează o contracţie a economiei cu 6% pentru acest an şi afirmă că în acest context se impune reducerea unor cheltuieli bugetare, creşterea investiţiilor statului şi adoptarea unor măsuri fiscale.

25 afișări
Imaginea articolului Niţă estimează că economia va scădea cu 6% în acest an

Niţă estimează că economia va scădea cu 6% în acest an

"Efortul pe care trebuie să-l facem pe linia creşterii investiţiilor guvernamentale, cu o agricultură bună, cred eu că în acest an creşterea economică se va situa undeva la -6%, deci acesta ar fi un lucru rezonabil. Minus 6% este ce se poate obţine în momentul de faţă, este o situaţie de criză şi o situaţie dificilă pentru economia românească", a declarat Niţă.

El a afirmat că, în aceste condiţii, acţiunile care se impun sunt reducerea unor cheltuieli bugetare, creşterea investiţiilor, măsuri fiscale.

Ministerul pentru IMM-uri a semnat, miercuri, aproape 40 de contracte de finanţare din fonduri europene, acordate întreprinderilor mici şi mijlocii pentru proiecte mari de investiţii, de până la 1,025 milioane euro pentru un beneficiar. Valoarea contractelor semnate se ridică la circa 31 milioane euro, acoperind astfel întregul buget alocat programului pentru anul 2008.

Estimarea oficială, luată în calcul de Guvern la elaborarea bugetului, indică o scădere economică de 4% în acest an.

Economia s-a contractat în primul trimestru cu 6,2% comparativ cu perioada similară din 2008 şi cu 4,6% faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

Surse care vor participa la discuţiile cu FMI din luna august au declarat pentru MEDIAFAX în urmă cu două săptămâni că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici