Noul val al crizei datoriilor suverane avertizează politicienii să reducă cheltuielile statului

Turbulenţele de pe burse provocate de criza datoriilor în Europa şi retrogradarea SUA sună alarma inclusiv pentru politicienii români: ţineţi în frâu cheltuielile statului ca să supravieţuiască economia.

223 afișări
Imaginea articolului Noul val al crizei datoriilor suverane avertizează politicienii să reducă cheltuielile statului

Noul val al crizei datoriilor suverane avertizează politicienii să reducă cheltuielile statului (Imagine: Shutterstock)

Lumea este pe cale să cadă încă o dată într-o criză de amploarea celei provocate de căderea Lehman Bro­thers în septembrie 2008. Joi şi vineri, bursele lumii s-au cutremurat, iar în noaptea de vineri spre sâm­bătă Standard & Poor's a anunţat inimaginabilul: ratingul SUA a fost coborât cu o treaptă, de la AAA la AAĂ.

Bursele europene, asiatice şi cea din SUA au scăzut joi cu 4-5%, pentru ca vineri să-şi revină doar pentru că Statele Unite au anunţat un şomaj de 9,1% pentru luna iulie, în scădere, imperceptibilă, dar scădere, cu 0,1% faţă de şo­majul în iunie.

A urmat însă şocul anunţului scăderii ratingului SUA, care a determinat imediat scăderi sâmbătă pe pieţele din Arabia Saudită cu 5%.

Cea mai mare temere rămâne zona euro, unde datoriile publice ale Spaniei şi Italiei, de mii de miliarde de euro, devin o piatră de moară pentru economii dacă randamentele obligaţiunilor se menţin la peste 6%.

Majoritatea analiştilor, bancherilor, specialiştilor, managerilor şi oamenilor de afaceri consultaţi de Ziarul Financiar în aceste două zile de foc spun că cea mai afectată de noul val al crizei este Uniunea Europeană, iar canalul pe care se va transmite în România este cel al diminuării exporturilor, care se va reflecta în diminuarea veniturilor bugetare.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici