Nu doar EURO are probleme. Lira sterlină se prăbuşeşte la cea mai slabă cotaţie faţă de dolar din 1985

Lira sterlină a scăzut miercuri la cel mai redus nivel faţă de dolarul american din 1985 încoace, în condiţiile în care investitorii au renunţat la activele britanice din cauza perspectivelor economice sumbre şi a creşterii dolarului, scrie Reuters.

4851 afișări
Imaginea articolului Nu doar EURO are probleme. Lira sterlină se prăbuşeşte la cea mai slabă cotaţie faţă de dolar din 1985

Nu doar EURO are probleme. Lira sterlină se prăbuşeşte la cea mai slabă cotaţie faţă de dolar din 1985

Lira sterlină a fost puternic afectată de inflaţia în creştere, de o recesiune iminentă şi de temerile că reducerile de taxe şi creşterea cheltuielilor publice sub noul guvern ar putea exacerba presiunile asupra preţurilor.

Moneda, care a scăzut cu peste 15% faţă de dolar în acest an, este, de asemenea, o bătaie de cap pentru Banca Angliei, deoarece creşte costul importurilor şi poate provoca o inflaţie mai mare.

Lira sterlină a scăzut până la 1,1407 dolari, cel mai mic nivel din 1985, potrivit datelor Refinitiv. Ulterior a recuperat ceva teren, la 1,1475 dolari.

Lira sterlină a atins un minim istoric de 1,0545 dolari în martie 1985, chiar înainte ca puterile G7 să acţioneze pentru a ţine în frâu superdolarul din epoca Reagan prin aşa-numitul "Acord Plaza".

Inflaţia galopantă a Marii Britanii ar putea încetini dacă noul prim-ministru Liz Truss va ajuta gospodăriile şi firmele să facă faţă costurilor ridicate ale energiei, dar este prea devreme pentru a spune ce va însemna acest lucru pentru dobânzi, a declarat miercuri economistul şef al BoE, Huw Pill, în faţa parlamentarilor.

Faţă de euro, lira sterlină a scăzut miercuri cu 0,8%, la 86,67, după ce a scăzut la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iunie, la aproximativ 86,89 pence.

În general, lira sterlină a rezistat mult mai bine faţă de euro decât faţă de dolar. Ea a scăzut cu doar 3% faţă de moneda unică în acest an.

În august, lira sterlină a avut cea mai proastă lună faţă de dolar de la referendumul pentru Brexit din 2016. Unele obligaţiuni guvernamentale britanice au înregistrat cea mai mare scădere a preţurilor lor din ultimele decenii.

O mare parte din turbulenţele de pe piaţă se datorează unei inflaţii în creştere, cea mai mare dintre economiile din Grupul celor şapte.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici