O bancă nouă cu capital românesc ar putea fi autorizată de BNR

Banca Naţională a României (BNR) are în analiză, de o lună, documentaţia de autorizare a unei noi bănci, înfiinţată cu capital privat românesc, a anunţat, vineri, directorul Direcţiei Supraveghere din banca centrală, Nicolae Cinteză.

864 afișări
Imaginea articolului O bancă nouă cu capital românesc ar putea fi autorizată de BNR

O bancă nouă cu capital românesc ar putea fi autorizată de BNR

"Mai sunt cereri de autorizare a unor bănci, chiar cu capital românesc şi foarte bune", a spus Cinteză, la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor.

El a arătat că este vorba de acţionari serioşi, dar a refuzat să dea detalii privind identitatea acestora.

În sistemul bancar mai sunt trei bănci şi o cooperativă de credit cu capital privat majoritar românesc, Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica, Libra Bank şi CreditCoop. De asemenea, pe piaţa internă activează două bănci cu capital majoritar de stat, Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) şi Eximbank.

Insituţiile de credit cu capital privat majoritar autohton deţin 6,8% din activele bancare, iar băncile de stat au o cotă de 5,3%. Restul de 87,9% din active revine băncilor unde pachetul majoritar este deţinut de capitalul străin.

În structura capitalului social pe total sistem investiţiile româneşti deţin o pondere mai importantă decât în active, respectiv 14,2% revine capitalului privat românesc, 11,7% capitalului de stat şi 74,1% capitalului străin.

În primăvară, finanţatorul echipei de fotbal Steaua, George Becali, a anunţat că doreşte să înfiinţeze o instituţie de credit, denumită Becali Bank.

Banca centrală a respins însă, în iulie, cererea de constituire a instituţiei de credit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici