Oamenii de afaceri arestaţi au lăsat din mână conducerea unor businessuri de 8 miliarde lei şi 16.000 de angajaţi

Au creat companii şi branduri care au stat la baza antreprenoriatului românesc, dar au ajuns să fie arestaţi, iar justiţia a stabilit sau va stabili dacă sunt vinovaţi sau nu. De multe ori, nu s-au înconjurat din timp de experţi care să-i ajute atunci când luau decizii şi nici nu şi-au format succesori. Astăzi, brandurile pe care le-au creat sunt în pericol, iar mii de angajaţi riscă să îşi piardă locurile de muncă. Întrebarea este dacă firmele şi brandurile construite vor rezista în viitor în economia românească.

1462 afișări
Imaginea articolului Oamenii de afaceri arestaţi au lăsat din mână conducerea unor businessuri de 8 miliarde lei şi 16.000 de angajaţi

Oamenii de afaceri arestaţi au lăsat din mână conducerea unor businessuri de 8 miliarde lei şi 16.000 de angajaţi (Imagine: Shutterstock)

Zeci de antreprenori şi oameni de afaceri români care au fost arestaţi cu precădere în ultimul an au lăsat în urmă afaceri cumulate de aproape 8 miliarde de lei, active bancare de 4 miliarde de lei şi un număr de 16.000 de angajaţi, arată o analiză a ZF. Fie că a fost vorba de antreprenori cu afaceri în domeniul construcţiilor (Nelu Iordache, Dan Beşciu, Theodor Berna, Alexandru Horpos sau Vlad Vameşu), în cel al transporturilor (Gruia Stoica, Ilie Carabulea), în sectorul medical privat (Ioana Daniela Vonica), în cel hotelier (George Copos), în IT (Irina Socol) sau în media (Dan Voiculescu), „plaja“ acoperită de dosarele din business pentru care judecătorii au dat sentinţe a făcut ca în unele domenii aproape să dispară reprezentanţi ai capitalismului românesc.

„Reforma economică s-a făcut în România nu prin legi economice, ci prin justiţie. Pe de-o parte, este bine că s-au identificat problemele şi că au fost pedepsiţi cei care au încălcat legea, însă pe de altă parte există şi un aspect negativ: deciziile justiţiei au atacat businessul antreprenorial românesc. Pentru mine, businessul are rolul de a crea locuri de muncă şi reprezintă o firavă dezvoltare a capitalismului românesc. Fără a-i apăra în vreun fel pe cei care au greşit, cred că trebuie să existe un program pentru salvarea mediului economic antreprenorial românesc“, a spus profesorul universitar Mircea Coşea.

Citeşte mai multe despre afacerile lăsate din mână de cei arestaţi pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici