Oferta de vânzare de acţiuni Hidroelectrica s-a închis. Micii investitori au alocat 6,2 miliarde de lei, record absolut

Cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României a ajuns la final marţi, la ora 12:00 odată cu închiderea ofertei de listare la BVB a producătorului de energie Hidroelectrica. În opt zile micii investitori au alocat 6,2 mld. lei, record absolut, notează Ziarul Financiar.

2708 afișări
Imaginea articolului Oferta de vânzare de acţiuni Hidroelectrica s-a închis. Micii investitori au alocat 6,2 miliarde de lei, record absolut

Cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României a ajuns la final marţi, la ora 12:00 odată cu închiderea ofertei de listare la Bursa de Valori a producătorului de energie Hidroelectrica prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) a scos la vânzare 78 de milioane de acţiuni pentru aproximativ 8,8 miliarde de lei.

Cu subscriere de 476% pe tranşa investitorilor de retail şi cu o tranşă acoperită integral de investitorii instituţionali încă din primele zile, listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti poate fi catalogată ca fiind un succes.

„Interesul pentru ofertă ne-a depăşit aşteptările, aducând cu el un val de noi investitori. Sperăm ca aceştia să vadă bursa mai departe de Hidroelectrica şi să realizeze că mai există şi alte oportunităţi în piaţa de capital românească”, spune Radu Cojoc, broker la Goldring.

Potrivit datelor agregate de ZF, marţi la ora 12:00 în sistemele brokerilor numărul de acţiuni subscrise de micii investitori era de 55,75 milioane de unităţi. Brokerii mai procesează ordine pentru câteva ore, în special cele venite prin bănci. Numărul de ordine este de circa 52.000, arată datele agregate de ZF. Un investitor a putut plasa unul sau mai multe ordine.

Cei care nu au subscris acţiuni H2O în oferta începută pe 23 iunie şi încheiată pe 4 iulie pot să le cumpere direct de pe Bursa de Valori din 12 iulie, adică atunci când Hidroelectrica va începe oficial tranzacţionarea sub simbolul bursier H2O. Pe Bursă preţul acţiunilor va fluctua în funcţie de raportul cerere şi ofertă şi în funcţie de alţi parametrii precum rezultatele financiare, reglementarea din domeniul energiei, intervenţionismul guvernamental, condiţiile meteo.

Intervalul de preţ în ofertă a fost cuprins între 94 - 112 lei. Investitorii mici au putut subscrie la 112 lei pe acţiune, cu un discount de 3% aplicate pentru primele zile ale ofertei. Toată atenţia este acum aţintită spre tranşa marilor investitori, care au putut aloca la orice preţ în acest interval, ordinele cu preţul cel mai mare având prioritate. Pe această tranşă va fi stabilit şi preţul final pentru oferta Hidroelectrica. Dacă de exemplu va fi 100 de lei, investitorul de retail va primi înapoi în cont diferenţa până la 112 lei.

Cum micii investitori au alocate 11,7 milioane de acţiuni rezultă că la 100 de acţiuni subscrise un investitor va primi într-un final 20 de acţiuni şi restul banilor în cont.

Calculele ZF ţin cont de alocarea de 15% a tranşei investitorilor de retail, dar aceasta poate fi suplimentată la 20% prin diminuarea pachetului marilor investitori. O eventuală majorare a tranşei investitorilor de retail înseamnă o creştere uşoară a numărului de acţiuni primite într-un final de un investitor de retail.

Toată atenţia investitorilor este acum îndreptată spre tranşa investitorilor de retail, care au alocate 66,3 milioane de acţiuni. Preţul şi indicele de alocare urmează să fie anunţate pe site-ul BVB în perioada următoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici