Oltchim a cumpărat de la OMV Petrom noi active necesare activităţii de petrochimie

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) a cumpărat de la OMV Petrom (SNP) alte active aflate pe platforma rafinăriei Arpechim Piteşti, necesare activităţii de petrochimie.

28 afișări

Printre aceste active se numără 14 rezervoare de materii prime, rampe de încărcare/descărcare, căi ferate, o staţie de spălare a cisternelor şi terenuri în suprafaţă de 240.000 metri pătraţi, se arată într-un raport al combinatului chimic transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Activele deservesc unitatea de petrochimie situată pe platforma Arpechim, preluată de Oltchim de la OMV Petrom în ianuarie 2010.

"Această achiziţie reprezintă o etapă suplimentară în strategia de integrare a fluxurilor de producţie ale Oltchim, contribuie la stabilitatea sistemelor de aprovizionare cu materii prime şi la îmbunătăţirea capacităţii de depozitare şi vânzare a produselor finite", se mai arată în raport.

Totodată, Oltchim a preluat şi 26 de salariaţi care lucrează pe platforma Arpechim.

Rafinăria Arpechim, aflată în proprietatea OMV Petrom, a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

Combinatul chimic a anunţat că a investit 3,8 milioane de euro pentru pornirea primei instalaţii de pe platforma petrochimică a rafinăriei Apechim. Pe platforma petrochimică a rafinăriei Arpechim sunt 27 de instalaţii, niciuna în funcţiune.

OMV Petrom va închide, în următoarele luni, definitiv rafinăria Arpechim Piteşti şi o va transforma în depozit de ţiţei şi produse petroliere. Compania petrolieră a luat această decizie deoarece nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.

După ce OMV Petrom a anunţat că va închide Arpechim, Guvernul a iniţiat discuţii cu compania petrolieră pentru repornirea rafinăriei. Pe de altă parte, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Victor Vlad Cazana, a declarat, în luna aprilie, că speră într-o tranzacţionare "în termeni acceptabili" a rafinăriei către Oltchim.

De asemenea, Oltchim a anunţat săptămâna trecută că a înainat OMV Petrom o ofertă pentu preluarea întregii rafinării. Decizia de cumpărare a instalaţiilor Arpechim este justificată de nevoia Oltchim de materiile prime procesate în instalaţiile petrochimice ale rafinăriei.

Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Acţiunile Oltchim se tranzacţionau marţi la BVB la preţul de un leu pe unitate, în creştere cu 2,72% faţă de referinţă. Combinatul chimic are o capitalizare de 343,2 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici