Oltchim reia producţia la una dintre instalaţiile sale. Care este aceasta

Producţia la Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi reluată săptămâna viitoare, iar conducerea unităţii va solicita societăţii Electrica Furnizare o eşalonare a datoriilor şi un contract pentru furnizarea energiei electrice de la operatorul CEZ Distribuţie.

526 afişări
Imaginea articolului Oltchim reia producţia la una dintre instalaţiile sale. Care este aceasta

Oltchim reia producţia la una dintre instalaţiile sale. Care este aceasta (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Prima instalaţie unde se va relua producţia este cea de Electroliză cu membrană. Potrivit purtătorului de cuvânt al Oltchim, Ion Cocleţ, la şedinţa Consiliului de Administraţie de luni au fost decise măsuri extrem de importante pentru relansarea producţiei de la Oltchim, inclusiv un plan de relansare şi o strategie pe termen scurt şi mediu.

"Avem un plan de relansare şi o strategie pe termen scurt şi mediu de a reporni activitatea la cel mai mare agent economic din judeţul Vâlcea. Săptămâna viitoare se aşteaptă reluarea producţiei la prima instalaţie, Electroliza cu membrană. Mâine (n.r. - miercuri), vor avea loc o serie de discuţii cu reprezentanţii Electrica Furnizare cu privire la o eşalonare a datoriilor şi la un contract pentru furnizare a energiei electrice de la operatorul CEZ Distribuţie", a declarat Ion Cocleţ.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Oltchim, conducerea combinatului aşteaptă "capitalul discutat cu reprezentanţii Guvernului" şi se fac "diligenţe" pentru recuperarea datoriilor pe care combinatul le are de încasat de la diverse firme.

"Noua echipă managerială de la Oltchim are opt directori, în loc de 16, în afara directorului general", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Oltchim, Ion Cocleţ.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, anunţa, cu o zi în urmă, la Slatina, că angajaţii Oltchim vor primi banii reprezentând salariile restante la sfârşitul acestei săptămâni, când este prevăzută reluarea parţială a activităţii.

"În această săptămână pe la mijlocul sau la sfârşitul acestei săptămâni, pe joi-vineri, se va da lichidarea pe luna august şi, de asemenea, tot joi sau vineri se reia activitatea la Oltchim, parţial, cu Electroliza, urmând ca săptămâna viitoare să se reia activitatea la o capacitate de 60 - 65 la sută pe platforma din Râmnicu Vâlcea", declara, luni, la Slatina, Daniel Chiţoiu.

Ministrul Economiei afirma că în paralel vor avea loc discuţii la nivelul Comisiei Europene privind ajutorul de salvare.

"De asemenea, noi, în paralel, avem discuţii, tot spre sfârşitul săptămânii, la nivelul Comisiei Europene legat de ajutorul de salvare, iar dacă discuţiile sunt favorabile putem să alocăm o sumă de bani pentru continuarea unui ciclu de producţie. De asemenea, avem discuţii cu marile bănci creditoare astfel încât şi acestea să asigure jumătate din capitalul de lucru pentru finanţarea activităţii la Oltchim. Noi sperăm ca până la sfârşitul lunii octombrie - prima jumătate a lunii noiembrie activitatea la Oltchim să se desfăşoare la o capacitate aşa cum vă spuneam de 65 la sută", afirma ministrul Economiei.

Vinerea trecută, angajaţii de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit avansul pe luna august şi tichetele de masă aferente aceleiaşi luni.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.

Comitetul îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La acestea se adaugă datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost şi un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are şi datorii de 85 milioane euro faţă de furnizori privaţi, 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans, 7 milioane euro pentru salarii şi impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici