Olteanu: România, una dintre cele mai mari creşteri din UE în primul trimestru, dar nu e suficient

România a avut, alături de Ungaria şi Polonia, una din cele mai mari creşteri economice din UE în primul trimestru, însă un avans de 3,8% nu ajută economia românească să recupereze decalajele faţă de alte state sau să adopte euro în 2019, apreciază viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

158 afișări
Imaginea articolului Olteanu: România, una dintre cele mai mari creşteri din UE în primul trimestru, dar nu e suficient

Bogdan Olteanu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Sigur că trei şi ceva la sută nu ne ajută, nu ne face să prindem din urmă celelalte ţări UE, să adoptăm euro în 2019, ţări ca România trebuie să crească mai mult, dar este un bun pas înainte", a declarat joi Olteanu la conferinţa est-europeană a TMA Europe, asociaţie care reuneşte experţi în administrarea reorganizării afacerilor cu probleme (turnaround management), evenimentul fiind găzduit de BNR.

Viceguvernatorul BNR s-a referit şi la criza din Ucraina, menţionând că România se află în "partea bună" a regiunii, beneficiind chiar de intrări de capital, cum a fost şi cazul Poloniei.

El a arătat că toate statele, cu excepţia Poloniei, au simţit criza ca o "pauză" în procesul de recuperare a economiilor faţă de cele UE, fiind cea mai importantă ţintă a guvernelor din regiune.

"Suntem pe partea bună a regiunii care, din păcate, ca să zic aşa, a beneficiat de tragedia Ucrainei, nu că am fi vrut noi să beneficiem, dar pur şi simplu uneori aşa e viaţa. Şi în plus, examinând limita răsăriteană a stabilităţii, unde ne aflăm noi, cu excepţia Poloniei, toţi au simţit criza ca o pauză în procesul de recuperare a economiilor lor faţă de economiile UE, deci noi trebuie să avem procesul acesta de recuperare a dezvoltării economice în cadrul UE şi asta e cea mai importantă ţintă a guvernelor din această regiune a Europei", a spus Olteanu.

România a înregistrat în primul trimestru, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană (UE), de 3,8%, în timp ce media UE s-a situat la 1,4%, arată date publicate, joi, de Eurostat.

Polonia, cu 3,5% a consemnat a doua mare rată de creştere în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, urmată de Ungaria, cu 3,2%, şi Marea Britanie, cu 3,1%.

În ceea ce priveşte creditarea bancară, oficialul BNR le-a spus experţilor europeni în administrarea restructurării afacerilor că în România finanţarea este mai strictă decât în alte regiuni din cauza barierelor de reglementare şi a costurilor aferente mai mari, a dezintermedierii financiare, toate acestea fiind consecinţe naturale ale crizei economice.

"Noi, la Banca Naţională, vedem deja o mică expansiune a creditării după mulţi ani în care creditarea n-a crescut. De asemenea, sunt semne de viaţă pe bursă, sperăm că finanţarea corporatistă se va diversifica", a punctat oficialul BNR, arătând că 90% din finanţarea din România se realizează prin bănci, ceea ce nu este "normal şi echilibrat".

El a menţionat că pe piaţa locală există foarte multe active imobiliare, iar dintre cele cu probleme sunt multe pachete cu proprietăţi imobiliare industriale, ceea ce înseamnă că este "mult loc pentru turnaround management" şi că este nevoie de mulţi experţi în domeniu pe piaţă.

Olteanu este membru al organizaţiei TMA România, înfiinţată în urmă cu trei ani ca filială a TMA Global (Turnaround Management Association), cu sediul central la Chicago, SUA.

"Cel mai optimist semn al TMA România este faptul că o parte dintre membrii noştri au fost numiţi CEO la diverse companii din România în ultimii doi ani, iar asta arată că e nevoie de experţi în turnaround şi că avem oameni foarte buni pe care-i putem oferi pieţei", a concluzionat oficialul băncii centrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici