Opinie Cristian Hostiuc: Cea mai mică datorie externă pe cap de locuitor din UE este doar o iluzie fără o creştere economică de peste 3%. Până atunci, acumulăm în fiecare zi datorie la datorie

Preşedintele Băsescu a constatat şi a anunţat astăzi că România are cea mai mică datorie externă pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Aceasta este vestea bună. Vestea rea este că, chiar în timp ce preşedintele îşi ţinea conferinţa la Palatul Cotroceni, ministerul Finanţelor adăuga încă 1,5 miliarde de dolari la datoria statului, pentru care România, adică noi, trebuie să plătească dobânzi de 101 milioane dolari pe an în următorii 10 ani.

254 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc: Cea mai mică datorie externă pe cap de locuitor din UE este doar o iluzie fără o creştere economică de peste 3%. Până atunci, acumulăm în fiecare zi datorie la datorie

Opinie Cristian Hostiuc: Cea mai mică datorie externă pe cap de locuitor din UE este doar o iluzie fără o creştere economică de peste 3%. Până atunci, acumulăm în fiecare zi datorie la datorie (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Cele 1,5 miliarde dolari (1,1 miliarde euro) se adaugă celor 22 de miliarde de euro - datorie externă a statului. Asta înseamnă cel puţin un miliard de euro dobânzi pe an.

Dacă punem la socoteală şi datoria privată, datoria externă totală a României mai are un miliard de euro şi se apropie de 100 de miliarde. Adică plata unor dobânzi de cel puţin cinci miliarde de euro în fiecare an.

În urmă cu 12 ani, datoria externă totală era de 11 miliarde de euro.

În toată această datorie totală se află maşinile noastre, casele noastre, plasmele noastre, vacanţele noastre, berea noastră, hainele noastre, telefoanele de ultimă generaţie. Dar tot aici se află şi (in)competenţa celor care au condus şi conduc România, tot aici sunt şi banii aruncaţi şi prăduiţi din sistemul de stat, tot aici sunt şi erorile în administrarea intrărilor de valută şi a creditării de către BNR sau de către tot sistemul bancar - pentru care toată lumea plăteşte acum -, tot aici este şi preţul rămânerii la putere a preşedintelui Băsescu - în 2009 România a luat peste noapte de la FMI cel mai mare împrumut din istoria ei, de aproape 20 de miliarde de euro (jumătate din bani fiind în rezerva valutară a BNR, care nu este inclusă în datoria publică) -, tot aici se adună lipsa restructurării în sectorul şi în companiile de stat, devalizările şi pierderile firmelor de stat.

Anul trecut, probabil iritat de faptul că datoria externă este pusă numai în seama statului, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a ţinut nervos să le reamintească românilor că datoria externă înseamnă şi creditele în valută pe care le-au luat ei, pentru care a trebuit să ţină cursul valutar leu/euro la un nivel stabil şi să ferească astfel sistemul bancar de o lovitură în plin dacă moneda naţională s-ar fi prăbuşit. Dar la fel de adevărat este şi că diferenţialul de dobândă între leu şi euro a fost net în favoarea monedei europene. Iar controlul dobânzii la lei se află la BNR şi nu în altă parte.

Citeşte mai departe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici