Opinie Cristian Hostiuc, ZF: În 2002 nu ştiaţi unde puteţi ajunge. În 2012 ştiţi cât de mult puteţi pierde. Înapoi la muncă, adică la investiţii, tovarăşi capitalişti!

Acum 10 ani, în Europa, în toată lumea şi în România a apărut euro, ca monedă fizică. Cel mai mare proiect monetar din întreagă istorie a lumii putea fi văzut, atins, ţinut în mână şi în portofel, atunci, de mai mult de 300 de milioane de oameni. Ca monedă scripturală, euro se lansase în 1999.

34 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: În 2002 nu ştiaţi unde puteţi ajunge. În 2012 ştiţi cât de mult puteţi pierde. Înapoi la muncă, adică la investiţii, tovarăşi capitalişti!

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: În 2002 nu ştiaţi unde puteţi ajunge. În 2012 ştiţi cât de mult puteţi pierde. Înapoi la muncă, adică la investiţii, tovarăşi capitalişti!

La 1 ianuarie 2002 12 state europene - Germania, Franţa, Portugalia, Grecia, Olanda, Irlanda, Belgia, Finlanda, Italia, Spania, Austria, Grecia şi-au predat monedele naţionale şi au adoptat euro. La miezul nopţii, sub focurile de artificii de Anul Nou, dar şi de celebrare a lansării monedei unice europene, bancomatele şi unităţile bancare au fost luate cu asalt de milioane de europeni din cele 12 ţări care voiau să atingă noua bancnotă.

Nu mi-aş fi adus aminte de acest eveniment dacă nu aş fi consultat arhiva ZF pentru a vedea ce am scris acum 10 ani în primul număr din 2002. "Un vis ajuns palpabil într-o jumătate de veac", "Înfrăţirea celor 300 de milioane de buzunare", "O monedă unică, 12 burse", "Marea dilemă: a adera sau a nu adera la euro?" (era vorba de Marea Britanie - n.r.). "Marca a murit. Trăiască euro!" - a fost titlul unui articol scris de un reporter ZF (Cristian Micu - între timp, el a devenit trader la Londra), care s-a aflat atunci la Frankfurt, la Banca Centrală Europeană. În România, euro şi-a făcut intrarea la ghişeele băncilor şi la casele de schimb valutar ale băncilor şi totul a decurs normal. Euro era şi moneda noastră şi avea o cotaţie în jurul a 28.600-28.800 lei vechi ( 2,86-2,88 lei ). Dolarul era cotat în jurul a 32.000-32.100 lei (3,2-3,21 lei). Între timp, euro a ajuns la 4,31 lei, iar dolarul la 3,3 lei. Analistul politic Silviu Brucan, cel care între 1999 şi 2006 a avut în fiecare zi de luni un editorial în ZF, scria: "În 2002 Europa are probleme - autorii monedei comune au apucat mecanismul de la capătul final... şi rămâne de văzut cum va funcţiona această decizie politică de forţă majoră în economia capitalistă". Este interesant de citit acum editorialul lui Silviu Brucan din urmă cu 10 ani, având în vedere ce se întâmplă în Europa în zilele noastre.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici