Opinie Dan Armeanu: Aplicarea de măsuri fiscale prociclice întârzie revenirea economiei

Neaplicarea unor măsuri de ajustare macro-economică în situaţia de avânt din anii 2006-2008 şi nici măcar când situaţia se impunea, în 2009, ci abia în 2010, face ca România să (re)intre mult mai târziu pe făgaşul creşterii economice pe care s-au angajat deja celelalte ţări europene.

410 afișări
Imaginea articolului Opinie Dan Armeanu: Aplicarea de măsuri fiscale prociclice întârzie revenirea economiei

Opinie Dan Armeanu: Aplicarea de măsuri fiscale prociclice întârzie revenirea economiei (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Amânarea creşterii economice a României s-a datorat, printre altele, şi aplicării cu întârziere, în ultimii ani a măsurilor fiscale. Mai mult, un pas greşit pe care România îl tot repeta în ultimii ani consta în faptul că a utilizat o politică fiscală prociclică. Ce înseamnă de fapt acest lucru?

O astfel de politică fiscală duce la amplificarea variaţiilor ciclului economic şi nu la stabilizarea acestuia. Altfel spus, politica prociclică determină un efort mai mare din partea politicii monetare în a stabiliza preţurile şi a reduce inflaţia, iar necorelarea politicilor macroeconomice este întotdeauna un semnal negativ. Semnalul de alarmă, în acest sens, a fost tras în nenumărate rânduri, însă nimeni nu s-a uitat cu atenţie la acest aspect.

Citeşte mai multe despre revenirea economiei pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici