Opinie Sorin Pâslaru: Cum de a ajuns coşmarul americanilor un vis pentru români?

Într-un scenariu apocaliptic pentru America, un profesor chinez de business le spune studenţilor în 2030 cum Statele Unite au decăzut treptat, precum imperiul britanic şi cel roman, din cauza politicilor economice ruinătoare. „Iar acum, ei lucrează pentru noi“, spune el.

638 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru: Cum de a ajuns coşmarul americanilor un vis pentru români?

Sorin Pâslaru (Imagine: Mediafax Foto)

Scenariul a fost citat recent de The Economist şi a fost prezentat într-un clip electoral contra lui Barack Obama în timpul campaniei din Statele Unite din toamna trecută, ca un avertisment pentru ceea ce va deveni America dacă va rămâne el la conducere: se va îndatora tot mai mult faţă de China, care va sfârşi prin a prelua companiile americane.

Nu i-a convins acel clip pe americani, iar The Economist chiar arată în ediţia citată, într-un amplu articol, cum America va renaşte, va conduce lumea încă mult timp de acum încolo, iar temerile că alte puteri precum China o vor putea domina la un moment dat sunt nejustificate.

China, Statele Unite, jocuri globale. Sunt temele secolului 21, cum era tema naşterii superputerii economice a Japoniei în anii '80.  Altceva este interesant pentru România: această definiţie a decăderii unei puteri economice. „Now they work for us“ - cum scrie în revista britanică. „Acum, ei lucrează pentru noi.“

Citeşte articolul integral despre cum a ajuns coşmarul americanilor un vis pentru români pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici