Opinie Sorin Pâslaru, ZF: De trei ani economia este o maşină care patinează în zăpadă. Cine o scoate din nămeţi?

Datele de ultimul trimestru din 2011, care indică scădere de 0,2% faţă de trimestrul al treilea, arată că revenirea economiei din recesiune a fost doar o iluzie.

171 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, ZF: De trei ani economia este o maşină care patinează în zăpadă. Cine o scoate din nămeţi?

Opinie Sorin Pâslaru, ZF: De trei ani economia este o maşină care patinează în zăpadă. Cine o scoate din nămeţi? (Imagine: Shutterstock)

Pentru că este foarte probabil ca tendinţa de scădere să continue în primul trimestru din acest an, ceea ce va marca iarăşi o jumătate de an de scădere, semnalul de intrare tehnică în recesiune.

Economia a reuşit să crească doar cinci trimestre consecutiv măsurând trimestru la trimestru anterior, după nouă trimestre consecutive de scădere care au început la mijlocul anului 2008.
 
Practic, ultimul trimestru din 2011 este la 92,5% din cât a fost PIB-ul în trimestrul II din 2008, cel mai înalt ca valoare de după 1990. În trimestrul III nivelul era de 92,7%.
 
Minimul fusese atins în trimestrul III din 2010, după tăierea salariilor şi majorarea TVA, când economia a produs într-un trimestru doar 89,9% din valoarea-reper a trimestrului II din 2008.
 
Câteva zecimi de PIB în sus sau în jos nu mai contează. Important este că din vara anului 2009 încoace, deci de aproape trei ani, PIB-ul s-a aşezat pe un nivel de 91-92% faţă de vârful atins cu un an înainte şi nu a mai reuşit să decoleze.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici