OPSPI: Ministerul Economiei va derula un proiect pilot de management privat la companii din subordine

Ministerul Economiei vrea să deruleze un "proiect pilot" de management privat la companii din subordinea instituţiei, nefiind încă stabilite societăţile respective, a declarat, marţi, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Victor Vlad Cazana.

219 afișări
Imaginea articolului OPSPI: Ministerul Economiei va derula un proiect pilot de management privat la companii din subordine

OPSPI: Ministerul Economiei va derula un proiect pilot de management privat la companii din subordine (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Avem nevoie de management performant. Un pas important este privatizarea managementului, în primul rând cu titlu experimental în unele societăţi. (...) Este o idee care s-a tot vehiculat, nu o negăm. Nu avem în calcul la care companii să punem management privat", a afirmat Cazana la conferinţa MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.

În ultimii ani, autorităţile au anunţat în mai multe rânduri intenţia privind introducerea managementului privat la unele companii de stat, fiind vehiculate în special societăţile din domeniul transporturilor, dar nu a fost luată vreo decizie concretă în acest sens.

Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, prezent la conferinţa MEDIAFAX, a declarat că oficialii trebuie să explice termenul "management privat".

"Ce înseamnă a privatiza managementul? Am întrebat, dar nimeni nu a spus clar. Nu am mai auzit această exprimare în alte ţări. Este greu să găseşti manageri care au stat în funcţie în România mai mult de doi ani. Ministerul Economiei i-a tot schimbat din funcţie odată cu schimbarea conducerii ţării", a spus Konieczny.

Potrivit acestuia, măsurile care trebuie luate pentru eficientizarea companiilor de stat sunt managementul profesionist, guvernanţă corporativă, oferte publice pentru listarea la bursă, prin care companiile să atragă fonduri pentru investiţii, iar Guvernul să nu piardă controlul acestor societăţi.

Preşedintele firmei de consultanţă Capital Partners, Doru Lionăchescu, a afirmat că nici el nu a auzit de "management privat" în alte ţări, iar în România singurii manageri performanţi sunt cei din sectorul privat.

"Obiectivul privatizărilor nu trebuie să fie protecţia socială, ci să servească interesul public, cum ar fi energie de calitate şi ieftină. Există foarte puţine exemple de privatizări nereuşite. Un exemplu este tot ce funcţionează în România, fie că vorbim de presă, telefonie sau companii de ridicare a gunoiului. Tot ce este de calitate şi deserveşte sectorul public este din domeniul privat. Discutăm să aducem manageri performanţi... Dacă venim după o experienţă de 21 de ani în care nu am fost capabili să înlocuim managerii ineficienţi, cum putem să ne aşteptăm ca pe un orizont scurt de timp să aducem manageri performanţi? Avem un exemplu de management privat pe domeniul public la SIF-uri, însă unde este performanţa? SIF-urile sunt un exemplu tipic de management dezastruos. Cineva îmi spunea «nu ne-am dat seama că am creat un monstru». Acolo (la SIF-uri - n.r.) este un exemplu de paliativ, o struţo-cămilă", a spus Lionăchescu.

Potrivit lui Lionăchescu, la companiile de stat Tarom şi Oltchim managementul este "exemplu de incompetenţă".

El susţine că singura soluţie realistă de eficientizare a companiilor de stat este privatizarea şi că cei care se opun acestui proces sunt "talibani".

"Argumentaţia unor talibani antiprivatizare este o narativă specifică anilor '90-92. Este deplasat să mai discutăm acum pe aceste coordonate", a mai spus Lionăchescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici