Orban: Primii 25 de kilometri din Autostrada Transilvania vor fi gata anul acesta

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, joi, că primii 25 de kilometri din Autostrada Transilvania urmează să fie gata în acest an, adăugând că există întârzieri şi că Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii iunie, 200 de milioane de euro pentru Autostradă.

15 afișări
Imaginea articolului Orban: Primii 25 de kilometri din Autostrada Transilvania vor fi gata anul acesta

Orban: Primii 25 de kilometri din Autostrada Transilvania vor fi gata anul acesta (Imagine: Mediafax Foto)

Ludovic Orban a declarat, joi, la Cluj-Napoca, că există întârzieri la construcţia Autostrăzii.

"La rectificarea bugetară de la sfârşitul lui iunie 2008 vor fi alocate de la buget 200 de milioane de euro pentru anul 2008. Sunt întârzieri în raport cu graficul lucrărilor la autostradă, ei (compania Bechtel - n.r.) au încercat să explice că întârzierile au avut loc pentru că nu a existat garanţia finanţării. Dar nu au cheltuit ce le-am dat până acum. Am vorbit şi pentru anul viitor, când vom aloca 500 de milioane de euro pentru două tronsoane noi de autostradă", a afirmat Orban.

Conform sursei citate, obiectivul principal al Ministerului în privinţa Autostrăzii este unirea tronsonului de la Cluj cu cel de la Suplacu de Barcău.

Directorul de comunicare al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN), Ştefan Szobotka, declara, în 12 mai, că până în luna noiembrie a acestui an vor fi daţi în folosinţă primii 35 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania.

"La Autostrada Transilvania lucrările se desfăşoară într-un ritm intens, conform programului de vară al companiei Bechtel. Există front de lucru suficient pentru darea în folosinţă a 35 de kilometri de autostradă. Cred că în luna noiembrie vom putea deschide traficului rutier tronsonul respectiv", afirma Szobotka.

Potrivit acestuia, Compania Bechtel a primit un avans de 132 de milioane de euro la începutul anului, suficient pentru lucrările din prima perioadă a anului 2008.

"La rectificarea bugetară, probabil din iunie-iulie, vor fi alocaţi încă 200 de milioane de euro. Nu există niciun fel de temei contractual pentru încetinirea ritmului lucrărilor. Bechtel a adoptat un program prelungit de lucru şi există lucrări importante care se desfăşoară într-un ritm accelerat", spunea directorul de comunicare al CNADN.

La rândul său, premierul Călin Popescu Tăriceanu, declara, în 11 aprilie, că un prim tronson, de 25 de kilometri, al Autostrăzii Transilvania, va fi dat în folosinţă în acest an, în judeţul Cluj.

Proiectul construirii autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro, acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă.

Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici