Orice absolvent de studii economice va putea ţine contabilitatea firmelor cu afaceri sub 35000 euro

Orice absolvent de studii economice superioare va putea întocmi evidenţa contabilă a firmelor care au cifră de afaceri şi active mai mici de 35.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii contabilităţii.

1177 afişări
Imaginea articolului Orice absolvent de studii economice va putea ţine contabilitatea firmelor cu  afaceri sub 35000 euro

Orice absolvent de studii economice va putea ţine contabilitatea firmelor cu afaceri sub 35000 euro (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au îndepliniturmătoarele două criterii: cifra de afaceri netă sub echivalentulîn lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor subechivalentul în lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru unsistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin alministrului finanţelor publice. Nivelul indicatorilor prevăzuţi sepoate modifica prin hotărâre a Guvernului", se arată în proiectulde ordonanţă.

Documentul propune ca în cazul acestor firmecontabilitatea să poată fi organizată şi condusă şi pe bază decontracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cupersoane fizice care au studii economice superioare, şi nudoar cu membri ai Corpului Experţilor Contabili şi ContabililorAutorizaţi din România (CECCAR).

Pe de altă parte, o altă prevedere importantă vizeazăinstituţiile publice la care contabilitatea nu este organizată încompartimente distincte sau care nu au persoane încadrate cucontract individual de muncă sau numite într-o funcţie publică.Acestea vor putea încheia contracte de prestări de servicii, pentruconducerea contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiaretrimestriale şi anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizatepotrivit legii, membre ale CECCAR.

"Încheierea contractelor se face cu respectarea reglementărilorprivind achiziţiile publice de bunuri şi servicii, iar plataserviciilor respective se face din fonduri publice cu aceastădestinaţie", se mai spune în proiectul de OUG.

Proiectul mai stabileşte obligaţia firmelor, persoanelor şiinstituţiilor publice şi regiilor autonome să păstrezeaplicaţiile informatice cu ajutorul cărora au prelucrat dateleînregistrate în contabilitate pe o perioadă de cel puţin 10ani de la data încetării utilizării acestora.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici