Patronate: FMI ar putea revizui în jos prognoza PIB pentru 2010

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea revizui în jos, din nou, prognoza privind creşterea economică a României din acest an, de la 0,8%, scenariul optimist fiind un avans zero, au declarat, joi, reprezentanţii patronatelor, după întâlnirea cu delegaţia Fondului.

25 afișări
Imaginea articolului Patronate: FMI ar putea revizui în jos prognoza PIB pentru 2010

Patronate: FMI ar putea revizui în jos prognoza PIB pentru 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"Franks (şeful misiunii FMI de evaluare a acordului încheiat cu România, Jeffrey Franks, n.r.) a făcut un sondaj între toţi cei care am reprezentat patronatele la discuţii cu privire la prognoza de creştere economică din primul trimestru şi întreg anul 2010. ACPR a mizat pe o creştere zero în primul trimestru şi pe 0,4% pe tot anul. Franks ne-a spus că analiza lor arată că în cel mai optimist caz, pe tot anul, va fi creştere zero, iar primul trimestru creştere negativă", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiei Patronale din România (ACPR).

Preşedintele UGIR-1903, Ioan Corâci, a afirmat, de asemenea, că evaluarea FMI arată că "situaţia din România este complicată".

"Cel mai probabil vor revizui ritmul de creştere sub 0,8%, spre zero", a spus Corâci, la ieşirea de la discuţiile cu FMI.

El a arătat că Fondul a atras atenţia în continuare asupra deficitului, cheltuielile fiind mai mari decât ceea ce se produce.

"Cheltuielile trebuie reduse, eventual prin restructurări sau prin alte mecanisme. De asemenea, reprezentanţii FMI au susţinut necesitatea găsirii de surse suplimentare de finanţare a deficitului bugetar, precizând că analizează sursele cele mai nedureroase de compensare a deficitului", a adăugat Corâci.

La discuţii a fost prezent şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, care a declarat că una dintre solicitările tuturor patronatelor la adresa FMI a fost menţinerea nivelului actual de fiscalitate.

"Răspunsul FMI a fost evaziv, au spus că trebuie să găsească soluţii de creştere a veniturilor. De asemenea, reprezentanţii FMI ne-au spus că momentan nu poate fi eliminat impozitul minim", a spus Nicolescu.

El a adăugat că patronatele au cerut FMI ca o parte din fondurile acordate României să fie alocate doar pentru investiţii.

Fondul a redus, săptămâna trecută, estimarea privind creşterea economică a României în acest an de la proiecţia anterioară de 1,3% la 0,8%.

O misiune a FMI se află în România în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua dacă au fost îndeplinite condiţiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge în Consiliul Director al FMI în a doua jumătate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut, în valoare de 850 de milioane de euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici