PE: Plata datoriilor autorităţilor publice din statele UE către companii se face până în 30 de zile

Parlamentul European a votat un acord, convenit cu Consiliul European, prin care se stabileşte un termen general de 30 de zile pentru plata datoriilor pe care autorităţile publice din statele membre UE le au la companii.

16 afișări
Imaginea articolului PE: Plata datoriilor autorităţilor publice din statele UE către companii se face până în 30 de zile

PE: Plata datoriilor autorităţilor publice din statele UE către companii se face până în 30 de zile (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Parlamentul European a votat miercuri acordul la care s-a ajuns cu Consiliul privind stabilirea unui termen de 30 de zile pentru efectuarea plăţilor. Noile reguli trebuie să asigure că întreprinderile europene mici şi mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza întârzierii plăţilor din partea autorităţilor publice sau a altor companii, susţinând astfel continuarea afacerilor, inovaţia si siguranţa locurilor de muncă", se arată într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

În comunicat se arată că termenul atât pentru sectorul public cât şi pentru cel privat, ca regulă generală, pentru efectuarea plăţii pentru bunuri sau servicii furnizate va fi de acum înainte de 30 de zile.

"Negociatorii PE au vizat evitarea vidului legislativ şi asigurarea faptului că derogările de la termenul general sunt acceptate numai în condiţii speciale. Timp de mai mult de un an, Parlamentul a încercat sa obţină reguli mai stricte şi mai clare cu privire la termenele de plată. Acordul, prezentat în plen ca un "amendament consolidat" de către Barbara Weiler (S&D, DE), raportoarea Parlamentului, a fost susţinut în mare parte de către toate grupările politice şi a fost adoptat cu 612 voturi pentru, 12 împotrivă şi 21 de abţineri", se arată în comunicat.

"Această directivă va duce la dezvoltarea unei noi culturi a plăţilor. Scopul nostru a fost acela de a asigura că drepturile întreprinderilor mai mici sunt protejate, pentru a îmbunătăţi lichiditatea şi a crea un climat mai bun pentru investiţiile în crearea de noi locuri de muncă", a spus raportoarea Barbara Weiler, în timpul dezbaterii de marţi seară.

Raportorul a subliniat faptul că intenţia Parlamentului nu este în niciun caz aceea ca perioada de implementare să fie de doi ani. "Din ianuarie, statele membre ar trebui să înceapă transpunerea în legislaţia naţională," a adăugat Barbara Weiler, citată în comunicat.

"În ceea ce priveşte tranzacţiile între companii, termenul general de efectuare a plăţii este de 30 de zile, atâta timp cât nimic altceva nu este stipulat în contract. Dacă ambele părţi sunt de acord, termenul poate fi prelungit până la 60 de zile. Perioada poate fi extinsă chiar mai mult faţă de termenul de 60 de zile, dacă acordul dintre creditor şi debitor este «convenit în mod expres» şi dacă prelungirea termenului nu este «foarte injustă» faţă de creditor", se arată în comunicat.

Pentru tranzacţiile dintre autorităţile publice şi companii, termenul de plată este de 30 de zile, potrivit hotărârii.

"Dacă ambele părţi doresc să extindă termenul, acest lucru trebuie să fie convenit în mod expres şi «justificat din punct de vedere obiectiv», luând în considerare natura şi caracteristicile contractului. Deputaţii europeni au insistat mai ales pentru a asigura că autorităţile publice nu vor putea amâna efectuarea plăţilor mai mult de 60 de zile", se arartă în comunicat.

Pe de altă parte, statele membre pot alege un termen de plată de până la 60 de zile pentru autorităţile publice din sistemul medical.

"Aceasta se datorează naturii deosebite a acestor instituţii, cum ar fi spitalele, finanţate în mare parte prin rambursarea costurilor prin sistemele de protecţie socială", se arată în comunicat.

Parlamentul a insistat ca membrii Consiliului să accepte o dobândă legală care să reprezinte suma ratei de referinţă plus cel puţin opt puncte procentuale.

"Creditorul are dreptul de a obţine de la debitor o sumă minimă de 40 de euro, aceasta fiind compensaţia pentru costurile de recuperare. Perioada în care se poate asigura compatibilitatea dintre termenii contractuali şi bunurile sau serviciile prestate este de 30 de zile. Această perioadă poate fi extinsă în cazul unor contracte mai complexe, însă doar dacă acest lucru este convenit în mod expres, iar prelungirea nu este injustă faţă de creditor. Parlamentul a ţinut sa se asigure că perioada de verificare nu poate fi folosită ca un vid legislativ pentru a întârzia plăţile fără ca acest lucru sa fie necesar", se mai arată în material.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici