Perspectivele ratingurilor României ar putea fi îmbunătăţite în partea a doua a anului

Viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu se aşteaptă ca agenţiile de evaluare financiară să îmbunătăţească, în a doua jumătate a acestui an, perspectivele acordate ratingurilor României.

11 afișări
Imaginea articolului Perspectivele ratingurilor României ar putea fi îmbunătăţite în partea a doua a anului

Perspectivele ratingurilor României ar putea fi îmbunătăţite în partea a doua a anului (Imagine: Mediafax Foto)

"Mă aştept la o schimbare a perspectivei de la «negativă», însă nu înainte de a doua jumătate a anului. Doar acordul cu FMI nu este suficient", a declarat miercuri Dijmărescu, citat de Reuters.

Întrebat dacă anticipează o schimbare în a doua jumătate a anului, oficialul BNR a răspuns: "Da, aşa cred".

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a confirmat, pe 14 mai, ratingurile României la nivelul "BB+/B" pentru datoriile în valută şi "BBB-/A-3" pentru datoriile în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, în condiţiile în care economia continuă să se confrunte cu riscuri macrofinanciare mari, în pofida acordului de finanţare externă de 20 de miliarde de dolari obţinut de la FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD şi alte instituţii internaţionale.

Fitch Ratings atribuie României ratingurile "BB+" pentru împrumuturile pe termen lung în valută, şi "BBB-" pentru creditele în monedă locală, ambele cu perspectivă negativă.

Agenţia Moody's a confirmat, în martie, ratingul României pentru credite în valută la "Baa3", cu perspectivă stabilă, inclus în categoria investment grade (cu riscuri reduse pentru investiţii).

S&P şi Fitch au retrogradat România din categoria investment grade.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici