Peste 920 de kilograme de carne găsită la Tarniţa. Nu există indicii despre provenienţă

O cantitate de aproximativ 922 de kilograme de carne a fost descoperită în lacul Tarniţa şi pe malul apei, potrivit unui raport trimis Prefecturii de către DSV Cluj, fiind trimise probe la Bucureşti pentru identificarea speciei, până în prezent neexistând însă indicii privind provenienţa cărnii.

353 afișări
Imaginea articolului Peste 920 de kilograme de carne găsită la Tarniţa. Nu există indicii despre provenienţă

Peste 920 de kilograme de carne găsită la Tarniţa. Nu există indicii despre provenienţă

"Cantitatea totală de carne recuperată sâmbătă şi duminică şi ambalată în 40 de saci este de 922 de kilograme. Din fiecare sac au fost recoltate probe si contraprobe trimise la Institutul de Igienă Publică şi Sănătate Veterinară (IISPV) Bucureşti în vederea identificării speciei. În urma acţiunilor de cântărire au rezultat 26 de saci conţinând carnea recuperată în ziua de sâmbătă cu o greutate totală de 586 kilograme şi 14 saci conţinând carnea recuperată duminică şi care au avut o greutate totală de 336 de kilograme. Cantitatea de 922 de kilograme de carne recuperată din zona lacului Tarniţa urmează să fie dirijată către o unitate specializată şi autorizată spre neutralizare, SC Protan SA Dej", se arată într-un comunicat transmis, luni, de Prefectura Cluj, citat de corespondentul MEDIAFAX.

La locul de colectare nu au fost găsite elemente de identificare a cărnii care să ateste producătorul, transportatorul sau "alte indicii care să constituie puncte de plecare în continuarea anchetei", se arată în comunicatul transmis în urma raportului pe care instituţia a primit-o de la DSV Cluj.

"În urma examinării organoleptice s-a constatat o carne de culoare roşie, consistenţă fermă, cu fibra muscular grosieră, nu prezintă marmorare şi perselare, aspectul exterior şi de profunzime al cărnii atestă caracteristici pentru o carne proaspătă în stare umedă. Pentru estimarea impactului privind contaminarea cu germeni patogeni, s-au recoltat probe pentru investigarea prezenţei germenilor patogeni din genul Salmonella, Listeria, E. Coli verotoxigen şi Campylobacter", se mai arată în comunicatul Prefecturii Cluj.

Reprezentanţii Prefecturii Cluj susţin că toţi agenţii economici din domeniu sunt controlaţi în vederea identificării provenienţei cărnii.

La sfârşitul săptămânii trecute, sute de kilograme de carne congelată au fost descoperite aruncate pe malul lacului Tarniţa, din judeţul Cluj, şi în lac, Poliţia şi Direcţia Sanitar-Veterinară Cluj declanşând o anchetă în acest caz. Directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu, declara că din primele informaţii reieşea că nu este vorba despre carne alterată.

O cantitate de aproximativ 922 de kilograme de carne a fost descoperită în lacul Tarniţa şi pe malul apei, potrivit unui raport trimis Prefecturii de către DSV Cluj, fiind trimise probe la Bucureşti pentru identificarea speciei, până în prezent neexistând însă indicii privind provenienţa cărnii.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, ceruse, duminică, Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Cluj controale "la sânge" la procesatorii şi depozitele de carne din judeţ, afirmând că este "inadmisibil" ca aproximativ o tonă de carne congelată să fie depozitată şi autorităţile să nu ştie. El spunea că are informaţii potrivit cărora ar funcţiona în judeţ şi depozite ilegale de carne şi a cerut verificarea datelor, avertizând că este vorba despre "situaţii penale".

El ceruse DSV Cluj să îi prezinte, luni dimineaţă, un raport asupra situaţiei de la lacul Tarniţa.

La rândul său, şeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu, declara că pe baza aspectului cărnii găsite în lacul Tarniţa, a structurii fibrei, aspectului grăsimii şi a consistenţei acesteia "subscrie pentru carne de cal".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici