„Reglajele sunt fireşti, aşteptăm mai mulţi bani pentru investiţii. Avem lucrări avansate, unele cu un an de zile înainte de plan şi trebuie să aduc bani”, a spus ministrul la conferinţa de presă de marţi.
Ministrul dispune, conform bugetului aprobat în primăvară, de un buget de 22,8 miliarde lei, în creştere cu aproape 15% faţă de execuţia preliminată pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei. Pentru investiţii este alocat un procent de 38,91% din suma totală, iar 51,9% pentru spijinirea producătorilor agricoli.
Daea: Recoltatul cerealelor este pe sfârşite, ministerul corespondează cu Comisia Europeană pe temă
Orzul este recoltat în proporţie de 96%, orzoaica 92%, grâul se află la jumătatea recoltării, rapiţa în proporţie de 70% iar mazărea 83%, a anunţat ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Cantităţile recoltate vor fi comunicate la terminarea recoltării, pentru a nu deforma preţurile din piaţă”, a spus ministrul Petre Daea, la conferinţa de presă de marţi.
Ministrul spune că în prezent lucrează pe câmp 210.000 de utilaje agricole – combine, tractoare, remorci şi alte utilaje.
În context ministrul a anunţat că poartă o corespondenţă cu oficialii europeni, pe tema raportărilor ministerului privind cantităţile de produse agricole obţinute. ”Este o corespondenţă uzuală, o punere de acord a sistemului informaţional, sunt anumite proceduri”, a spus ministrul.
În presă au apărut informaţii privind o scrisoare oficială a Comisiei Europene, care solicită Ministerului Agriculturii să îşi revizuiască statisticile din ultimii ani legate de producţiile agricole la nivel naţional.
Recent ministrul Daea a declarat, la un post de televiziune, că în 2017 agricultura a înregistrat 9 recorduri istorice, în 2018 6 recorduri, iar 2019 va fi din nou un an cu producţii agricole record. „Nu ne mai dăm jos de pe podiumul UE. Fermierii s-au dotat, au dotarea tehnologică necesară, respectă tehnologiile UE, iar statul este aproape cu subvenţiile”.