Petrom: Alegerile prezindenţiale ar putea influenţa capacitatea de reformă a Guvernului

Compania Petrom (SNP) estimează că mediul economic din acest an va fi dificil, marcat de volatilitatea preţului petrolului şi deprecierea leului faţă de dolar şi euro, iar alegerile prezidenţiale din toamnă ar putea influenţa capacitatea Guvernului de a lua măsurile de reformă necesare.

29 afișări
Imaginea articolului Petrom: Alegerile prezindenţiale ar putea influenţa capacitatea de reformă a Guvernului

Petrom: Alegerile prezindenţiale ar putea influenţa capacitatea de reformă a Guvernului (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în această toamnă ar putea influenţa reacţia guvernului la declinul actual al economiei şi capacitatea acestuia de a implementa măsurile necesare de reformă. Continuarea presiunilor privind restructurarea în sectorul privat ar putea conduce la creşterea accentuată a ratei şomajului până în 2010, în contextul contracţiei accentuate a cererii de consum", se arată în raportul companiei privind rezultatele finaciare pentru primul semestru, publicat miercuri.

Compania apreciază că preţul petrolului, chiar dacă a scăzut puternic la sfârşitul lui 2008, se va redresa pe parcusul acestui an, însă este de aşteptat să fie cu mult sub nivelul din 2008.

"Ne menţinem estimările privind nivelul mai scăzut al cursului de schimb leu/euro comparativ cu media anului 2008. Pe termen scurt, este de aşteptat ca moneda naţională să se deprecieze, atât faţă de euro, cât şi faţă de dolar", menţionează sursa citată.

Totodată, potrivit companiei, Petrom este bine poziţionat pentru a face faţă provocărilor şi oportunităţilor pieţei curente şi îşi va urmări în continuare direcţia strategică, dar va revizui programul de investiţii pe termen mediu, ceea ce ar putea duce la ajustarea unor obiective.

Ca urmare a mediului economic foarte volatil, gradul de îndatorare a Petrom a crescut de la 11,09% la sfârşitul anului trecut la 23,05% la finele lunii iunie 2009.

Totalul datoriilor companiei, inclusiv provizioane şi venituri în avans, a crescut cu 5% în primul semestru, la 12,298 miliarde de lei, în special ca urmare a creşterii împrumuturilor pe termen lung.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici