Petrom nu va acorda dividende pentru 2008

Acţionarii Petrom (SNP) au respins propunerea Ministerului Economiei, acţionar semnificativ al companiei, de a acorda dividende din profitul rezultat dupa deducerea rezervelor legale, a anunţat, miercuri, compania petrolieră.

150 afișări
Imaginea articolului Petrom nu va acorda dividende pentru 2008

Petrom nu va acorda dividende pentru 2008 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat, în schimb, propunerea Directoratului Petrom de a nu distribui dividende pentru 2008. Şefii Petrom au propus să nu se acorde dividende încă din luna februarie, când au fost anunţate rezultatele financiare.

Ministerul Economiei, care deţine 20,64% din acţiunile Petrom, a propus acordarea de dividende în valoare de minim 50% din profitul de repartizat al companiei petroliere, se arată într-un comunicat al companiei.

De asemenea, Ministerul a cerut ca salariaţii Petrom să primească maxim 10% din profitul net al companiei, însă nu mai mult de nivelul maxim al salariului mediu de bază lunar de anul trecut.

Propunerile statului au fost respinse cu majoritate de voturi, se mai spune în sursa citată.

Grupul petrolier austriac OMV deţine 51,01% din capitalul Petrom.

În acţionariatul companiei se regăseşte şi Fondul Proprietatea cu 20,11%, în timp ce 8,24% aparţin investitorilor minoritari.

OMV a anunţat, recent, că va cere, la adunarea generală de pe 13 mai, acordul acţionarilor pentru o emisiune de titluri prin care să atragă fonduri de aproximativ două miliarde de euro.

La jumătatea lunii aprilie, surse din Ministerul Economiei au declarat pentru MEDIAFAX că statul ar putea ceda o parte din acţiunile pe care le deţine la Petrom, pentru a prelua de la compania petrolieră activitatea de petrochimie, derulată de Arpechim, ca măsură de sprijin pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), aflată în proprietate publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici