Philip Morris închide pentru două săptămâni fabrica din Otopeni, iar 450 de angajaţi intră în şomaj

Producătorul de ţigarete Philip Morris România a decis să închidă, din 19 februarie, pentru două săptămâni, fabrica din Otopeni, iar cei 450 de angajaţi vor intra în şomaj tehnic, a anunţat marţi compania.

584 afișări
Imaginea articolului Philip Morris închide pentru două săptămâni fabrica din Otopeni, iar 450 de angajaţi intră în şomaj

Philip Morris închide pentru două săptămâni fabrica din Otopeni, iar 450 de angajaţi intră în şomaj (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

Potrivit companiei, decizia vine în urma scăderii continue a vânzărilor de produse legale pe piaţa din România, oglindită de o creştere similară a consumului de ţigări de contrabandă şi ţigări contrafăcute.

Această tendinţă s-a accelerat în ultimele zece luni după creşterea accizei cu 48%, respectiv de la 50 euro pe 1.000 de ţigarete în aprilie 2009 la 74 de euro în ianuarie 2010.

"A fost o decizie dificilă. În pofida eforturilor majore pe care le-am făcut pentru a evita această măsură, realitatea din piaţă nu ne-a oferit alternativă. Conform estimărilor interne, în prezent 1 din 4 pachete de ţigări este vândut în mod ilicit, iar pentru acestea statul roman nu primeşte nici un fel de taxa. Angajaţii Philip Morris nu sunt singurii care suferă din această cauză. Ţigările de pe piaţa neagră provoacă scăderea vânzărilor şi pierderea locurilor de muncă în rândul distribuitorilor şi detailiştilor. Consumatorii ajung să cumpere ţigări care deseori au o calitate şi un conţinut îndoielnic. La scală mare, acest fapt se traduce prin pierderi majore la bugetul de stat", a afirmat Andrei Vasilescu, Corporate Affairs Director România & Bulgaria.

Închiderea temporară va afecta aproximativ 450 de angajaţi, care vor primi în continuare 75% din salariu pe durata opririi temporare a operaţiunilor fabricii.

Potrivit lui Cornel Şerbănescu, liderul de sindicat al angajaţilor Philip Morris, vânzările companiei au scăzut anul trecut cu 30% sub valoarea bugetată.

"Am pierdut cotă de piaţă constant, şi în faţa concurenţei, şi în faţa pieţei negre, pentru că poliţia nu face nimic în sensul ăsta. Pe 19 februarie vom intra pentru 16 zile în şomaj tehnic", a adăugat el.

Philip Morris este, alături de JT Internaţional şi de British American Tobacco, unul dintre cei trei mari producători de ţigarete din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici