Piaţa construcţiilor din România va înregistra creşteri record până în 2010

Piaţa locală a construcţiilor a urcat anul trecut cu 33,6%, la 15 miliarde de euro, şi va înregistra creşteri record până în 2010, pe fondul dezvoltării economice şi accesării de fonduri europene, destinate în principal sectorului de infrastructură, potrivit unui studiu al firmei poloneze PMR.

140 afișări
Imaginea articolului Piaţa construcţiilor din România va înregistra creşteri record până în 2010

Piaţa construcţiilor din România va înregistra creşteri record până în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit Patronatului Societăţilor din Construcţii şi Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii, piaţa locală a înregistrat anul trecut o valoare de circa 10 miliarde de euro, avansul prognozat pentru acest an fiind cuprins între 20% şi 35%.

În studiul firmei poloneze de consultanţă şi cercetare PMR se arată că pe segmentul construcţiilor comerciale, investitorii şi dezvoltatorii au început să caute noi amplasamente, în contextul majorării preţurilor la terenuri şi al saturaţiei relative a pieţei din Capitală, zonă care a dominat acest sector în ultimii ani.

Oraşele Cluj-Napoca, Timişoara sau Constanţa sunt destinaţiile noi vizate de investitorii interesaţi să dezvolte centre comerciale sau proiecte industriale, având în vedere preţurile mai mici ale terenurilor, puterea mare de cumpărare şi localizarea georgrafică apropiată de graniţa cu Europa de Vest sau de Marea Neagră.

"În acest moment, Bucureştiul este încă liderul incontestabil pe segmentul de office, din punct de vedere al stocului existent şi proiectelor anunţate. Deşi numărul relativ limitat de proiecte anunţate menţine nivelul cererii mult peste cel al ofertei, este de aşteptat ca acestea să ajungă la un echilibru în 3-4 ani", se arată în studiul PMR.

Totodată, analiştii apreciază că România va aloca fonduri importante pentru segmentul de infrastructură de transport şi lucrări de mediu.

Astfel, valoarea totală a proiectelor de infrastructură de transport se va ridica, în intervalul 2007-2013, la 5,7 miliarde de euro, din care 4,6 miliarde de euro reprezintă fonduri europene. Totodată, alte 5,6 miliarde de euro vor fi alocate pentru lucrări de mediu, din care 4,5 miliarde de euro prin finanţări ale Uniunii Europene.

"Guvernul României a trasat planuri foarte ambiţioase pentru construcţia de autostrăzi, intenţionând să realizeze peste 1.800 de kilometri până în 2013, în urma unor investiţii de până la 13 miliarde de euro", precizează PMR.

Investiţii importante vor fi alocate şi pentru construcţia de aeroporturi, în contextul în care România a înregistrat rate ridicate de creştere a traficului de pasageri, care a urcat cu 40% anul trecut.

Pe segmentul lucrărilor de mediu, majoritatea fondurilor vor viza reţelele de apă şi managementul deşeurilor, mai precizează autorii studiului.

"Lucrările de inginerie civilă vor avea o perioadă de creştere puternică. Ne aşteptăm ca acest segment să urce peste ritmul de creştere a pieţei", a afirmat Ovidiu Oancia, co-autor al studiului.

Pe sectorul rezidenţial, firma de consultanţă consideră că locuinţele din România sunt diferite faţă de cele din majoritatea statelor UE, sub raportul mărimii şi calităţii, multe dintre acestea necesitând renovări.

În acelaşi timp, deficitul de locuinţe de pe piaţă este estimat la circa un milion de unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici