Piaţa medicamentelor generice ar putea creşte până în 2015 la trei miliarde de lei

Piaţa medicamentelor generice ar putea creşte cu 35% până în anul 2015, la trei miliarde de lei, de la 2,2 miliarde lei anul trecut, pe fondul măsurilor legislative de compensare a medicamentelor adoptate în 2010, datorită apariţiei de noi produse şi popularizării acestui segment de medicamente.

123 afișări
Imaginea articolului Piaţa medicamentelor generice ar putea creşte până în 2015 la trei miliarde de lei

Piaţa medicamentelor generice ar putea creşte până în 2015 la trei miliarde de lei (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

"Analiştii spun că piaţa farmaceutică în general va avea un volum de creştere de 5-8% pe an până în 2015, deci dacă pleacă de la 8,5 miliarde de lei va ajunge către 12 miliarde de lei în 2015. Eu cred că piaţa medicamentelor generice va creşte mai repede", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Damian, directorul general al companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

În 2010, piaţa de generice a crescut uşor faţă de anul precedent, ajungând la aproximativ 25% din piaţa de medicamente, respectiv 2,2 miliarde de lei, potrivit lui Damian.

"După 1 iulie şi 1 octombrie, când s-au desfăşurat cele două etape de schimbare a sistemului de referenţiere, se vede o recrudescenţă a utilizării medicamentului generic, pentru că medicii, farmaciştii şi pacienţii au înţeles că există o alternativă mai ieftină. De asemenea, au apărut foarte multe generice, pentru că au ieşit multe produse de sub patent, au fost mai puţine medicamente inovative incluse. (...) A fost o creştere atât ca procent din valoarea pieţei, cât şi în valoare absolută", a precizat Damian.

Damian a adăugat că avansul pieţei medicamentelor generice este influenţat şi de finanţarea sectorului din bani publici, reiterând că termenele de plată a medicamentelor este foarte mare în România.

"Dacă finanţarea va veni mai ritmic, farmacistul va fi interesat să vândă volume mai mari la preţuri mai mici, dar dacă finanţarea vine tot la 300 de zile, natural va încerca să vândă un medicament pentru care coplata pacientului este mai mare (...) Rolul medicilor şi al farmaciştilor este crucial aici ", a explicat Damian.

Alţi factori care ar putea creşte consumul de medicamente în România sunt alocarea unor fonduri mai mici spitalelor şi direcţionarea acestora către compensarea medicamentelor, precum şi creşterea numărului persoanelor care contribui la asigurările de sănătate.

"Ar trebui ca mult mai puţini bani să fie aruncaţi în «gaura neagră» a spitalelor, să se realizeze o reformare a sistemului şi să fie abandonat acel principiu de a sta câteva zile în spital pentru a afla un diagnostic. De asemenea, mai mulţi oameni care să-şi plătească asigurările de sănătate. Sunt sute şi sute de români care îşi primesc sănătatea pe gratis", a precizat Damian.

El a adăugat că odată cu creşterea consumului de generice se vor putea face economii la bugetul sănătăţii, care pot fi reportate către alte produse fără variante generice.

"Atâta vreme cât medicii şi farmacişti vor fi alături de conceptul utilizării de medicamente generice sunt optimist în privinţa accesului populaţiei la medicamente, şi e o problemă de timp, pentru că CNAS sau Ministerul Sănătăţii vor trebui să îi oblige să găsească o soluţie de a recurge la medicamentele generice. Atunci s-ar putea ca şi banii puţini pentru medicamente să ajungă, pentru că economiile care se fac se pot reporta şi pot fi utilizate pentru includerea pacienţilor pe terapii mai scumpe, precum cele pentru cancer sau diabet, care nu au produs generic", a adăugat Dragoş Damian.

El estimează că piaţa de generice va înregistra creşteri şi în 2011.

"Chiar şi aşa suntem foarte departe de aşa-zisul prag de 1% la nivel mondial, România nereprezentând nici măcar atât din piaţa mondială, estimată de aproximativ 700 de miliarde de euro. România este foarte departe de un consum adevărat de medicamente", a afirmat Damian.

Cu toate acestea, Dragoş Damian s-a arătat optimist în privinţa potenţialului de creştere al pieţei interne de medicamente generice.

"Pe termen lung, evoluţia pieţei farmaceutice va depinde foarte mult de modul în care statul va finanţa medicamentele, de disponibilitatea oamenilor de a aloca mai mulţi bani pe medicamente şi de educaţia pacienţilor de a-şi lua medicamente. Eu sunt optimist în ceea ce priveşte medicamentele generice, pentru că România intră ca şi mod de utilizare prin schimbările făcute anul trecut în zona de utilizare mai vastă a medicamentelor generice. De la o piaţă totală de 2,2 miliarde de lei în 2010 se va ajunge la o piaţă de 3 miliarde de lei, dacă se păstrează aceleaşi condiţii şi dacă nu o să vină o schimbare care să inverseze tot", a mai spus Damian.

Principalele companii cu activitate pe segmentul genericelor sunt Actavis, Antibiotice, Biofarm, Egis, Gedeon-Richter, Labormed, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva şi Zentiva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici