Piaţa românească de leasing ar putea scădea cu până la 30%

Piaţa românească de leasing va înregistra în acest an o scădere cuprinsă între 20% şi 30%, de la nivelul de 4,817 miliarde euro realizat în 2008, pe fondul evoluţiei actuale a economiei româneşti şi conjuncturii internaţionale nefavorabile.

23 afișări
Imaginea articolului Piaţa românească de leasing ar putea scădea cu până la 30%

Piaţa românească de leasing ar putea scădea cu până la 30%

Estimarea unei scăderi a pieţei de leasing de 20-30% în acest an, realizată de Asociaţia Societăţilor Financiare - ALB România, ar duce la o valoare a bunurilor finanţate în leasing la nivel naţional de 3,37-3,85 miliarde de euro.

ALB estimează că leasingul auto va avea o pondere de 75% în totalul pieţei, în timp ce finanţările pentru echipamente vor reprezenta 21%, iar leasingul imobiliar va avea o cotă de 4% din totalul pieţei.

"Deşi acest an va fi unul afectat de situaţia economică actuală şi vom înregistra o scădere de 20-30% a pieţei de leasing, voi rămâne optimist. Avem sectoare care pot beneficia de această situaţie, respectiv sectorul de real estate comercial, pentru care putem propune soluţii de sale and lease-back (clientul vinde şi reînchiriază bunul imobiliar de la compania de leasing pentru a-şi păstra lichidităţile - n.r.), astfel încât activitatea de leasing poate aduce finanţarea necesară pentru produse", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele ALB, Jean-Claude Boloux.

El şi-a exprimat speranţa că statul se va folosi de această perioadă pentru a lansa nişte proiecte publice în domeniul construcţiilor, pentru care să angajeze muncitori români, astfel încât sectorul construcţiilor să se menţină la un nivel cât de cât stabil.

În ceea ce priveşte posibilitatea companiilor de leasing care-şi vor mai putea reînnoi liniile de refinanţare, Boloux a arătat că firmele afiliate băncilor nu vor avea probleme în această privinţă, întrucât se vor finanţa în continuare de la băncile-mamă, însă companiile independente ar putea avea de suferit şi să ajungă în imposibilitatea de a mai atrage fonduri, afectând astfel piaţa de leasing în ansamblu.

Piaţa românească de leasing a înregistrat anul trecut o scădere cu 2,6% faţă de 2007, la 4,817 miliarde euro, în funcţie de valoarea bunurilor finanţate, pe fondul introducerii taxei de poluare la maşini şi declanşării crizei financiare.

În 2007 acest sector a însumat 4,948 miliarde euro, în creştere cu 51,3% faţă de anul precedent.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici