Piaţa se aştepta la rezultate mai slabe ale testelor de stres şi acuză indulgenţa autorităţilor

Investitorii şi analiştii se aşteptau la rezultate mai slabe în urma testelor de stres efectuate în sistemul bancar european şi susţin că este posibil ca criteriile şi scenariile luate în considerare de autorităţi să fi fost prea indulgente, transmite Bloomberg.

14 afișări
Imaginea articolului Piaţa se aştepta la rezultate mai slabe ale testelor de stres şi acuză indulgenţa autorităţilor

Piaţa se aştepta la rezultate mai slabe ale testelor de stres şi acuză indulgenţa autorităţilor (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Dintre cele 91 de bănci testate de autorităţile europene în scenarii de risc, numai şapte au avut rezultate nefavorabile, necesarul de capital suplimentar fiind stabilit la 3,5 miliarde euro.

"Volumul de capital necesar este cu mult mai scăzut decât se aştepta piaţa. Pare un rezultat superficial, dacă ţinem cont de temerile legate de pierderile care ar putea fi cauzate de criza datoriilor de stat", spune Mike Lenhoff, chief strategist la Brewin Dolphin Securities Londra, care administrează active de 33 miliarde de dolari.

Hypo Real Estate Holding din Germania, Agricultural Bank of Greece (ATEbank) şi cinci case de economii spaniole, aşa-numitele "cajas" regionale, au rezerve de capital desemnate inadecvate pentru asigurarea unei poziţii solide în scenariile de stres luate în calcul de autorităţi, care presupun o nouă recesiune în Europa în acelaşi timp cu o criză a datoriilor de stat, dar nu includ posibilitatea falimentului unei ţări din zona euro.

"Rezultatele astea nu insuflă deloc încredere. Testele au fost desfăşurate în aşa fel încât majoritatea băncilor să treacă. Eu nu percep din aceste teste că sistemul bancar este stabil", spune strategul şef al TCW Group Los Angeles, Komal Sri-Kumar, care administrează active de 118 miliarde de dolari.

Înainte de publicarea rezultatelor, care a avut loc vineri seară, experţii grupului american Goldman Sachs estimau că necesarul de capital suplimentar care va fi stabilit în urma testelor de stres din sistemul bancar european urma să fie de 38 miliarde de euro.

Barclays Capital anticipa, într-o analiză proprie, suma de 85 miliarde euro.

În SUA, teste similare efectuate de autorităţile americane au relevat că zece bănci, inclusiv Bank of America şi Citigroup, ar avea nevoie de 74,6 miliarde de dolari.

"Nu cred că piaţa este atât de proastă încât să putem crede că au greşit atât de mult. Explicaţia corectă aici este că testele nu au fost prea riguroase", susţine un alt analist american.

Băncile europene şi-au majorat capitalul cu un total de 220 miliarde euro în ulrimele 18 luni, potrivit unui raport Credit Suisse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici