PIB-ul României şi Ungariei se va accelera

Creşterea economică a României şi Ungariei se va accelera în acest an, spre deosebire de majoritatea statelor care au aderat la UE în 2004 şi 2007, acestea urmând să se confrunte cu o stagnare a avansului sau chiar cu o încetinire a acestuia, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

83 afișări
Imaginea articolului PIB-ul României şi Ungariei se va accelera

PIB-ul României şi Ungariei se va accelera (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit raportului, care include date referitoare la statele care au aderat la UE în 2004 şi 2007, cu excepţia Maltei şi Ciprului, creşterea economică va încetini în majoritatea ţărilor analizate, cu precădere în Estonia şi Letonia.

"Creşterea ar trebui să cunoască modificări minime în Bulgaria şi Polonia în acest an şi să se accelereze în România şi Ungaria", se arată în raportul periodic "UE 10".

Anul trecut, România a înregistrat o creştere economică de 6%, iar pentru acest an estimările analiştilor sunt mai optimiste, de până la 7,5%, pe fondul rezultatelor bune din primul trimestru. În intervalul ianuarie-martie, Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 8,2%, peste prognozele pieţei.

"O recoltă agricolă mult mai bună în acest an, comparativ cu 2007, va putea, de asemenea, contribui la accelerarea creşterii în Bulgaria şi ar trebui să aibă efecte similare în România", se spune în raport.

În acelaşi timp, avansul economic ar putea încetini în Cehia, Slovacia şi Slovenia, în principal pe fondul diminuării exporturilor şi a limitării consumului privat.

Analiştii instituţiei internaţionale notează că o temperare a creşterii din regiune este binevenită, ca urmare a dezechilibrelor înregistrate în mai multe state care se confruntă cu niveluri înalte ale deficitului de cont curent, ale datoriei publice, precum şi cu presiuni inflaţioniste.

Economiştii sunt de părere că preţurile ridicate ale alimentelor şi energiei, alături de creşterea accizelor în anumite ţări şi de cererea explozivă în altele, au contribuit la accelerarea inflaţiei la începutul acestui an. Astfel, unele state au înregistrat, în luna aprilie, niveluri duble ale inflaţiei, comparativ cu perioada similară din 2007.

Creşterea numărului de angajaţi, precum şi migraţia au contribuit la intensificarea presiunilor salariale şi, în consecinţă, a celor inflaţioniste. Avansul costurilor cu forţa de muncă a fost ridicat în România, Bulgaria şi ţările baltice, ţări care au experimentat unele dintre cele mai accelerate inflaţii din regiune, consideră analiştii.

Referindu-se la bugetul ţărilor analizate, analiştii notează că poziţiile fiscale ale României, Bulgariei, Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei s-au îmbunătăţit în acest an, pe fondul creşterii veniturilor şi limitării cheltuielilor.

Pentru acest an, analiştii anticipează consolidări fiscale modeste în majoritatea statelor analizate, în linie cu obiectivele acestor ţări. Pentru România,Cehia şi Bulgaria, analiştii anticipează schimbări minore.

Banca Mondială aminteşte că deficitul de cont curent s-a adâncit în România şi Lituania în acest an, însă ritmul este considerat "modest", în timp ce în Ungaria şi Slovacia au fost înregistrate îmbunătăţiri ale indicatorului.

Referindu-se la influenţa crizei financiare globale asupra economiilor statelor vizate, analiştii consideră că efectele au fost limitate până în prezent. Acţionarii majoritari ai băncilor prezente în cele zece state nu s-au confruntat cu pierderi importante, însă multe instituţii de credit au început deja să impună condiţii mai restrictive de acordare a creditelor.

Efectele turbulenţelor au depins de gradul de dependenţă al finanţărilor naţionale de fondurile internaţionale, iar cel mai înalt grad de dependenţă este înregistrat de statele baltice. În acelaşi timp, şi România şi Ungaria se confruntă cu un nivel ridicat de dependenţă faţă de finanţările externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici