PIB-ul scade, Guvernul rămâne optimist. Expert: „N-ar trebui să luăm în considerare declaraţiile făcute în context electoral”

  • PIB-ul a scăzut cu 12,3% faţă de primul trimestru al anului
  • Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, PIB-ul este acum mai mic cu 10,5%
  • Florin Cîţu şi Ludovic Orban sunt optimişti, dar experţii îi contrazic
436 afișări

Coronavirusul a afectat puternic economia în trimestul doi al anului, arată statisticile oficiale. PIB-ul a scăzut cu 12,3% în al doilea trimestru prin comparaţie cu primele trei luni ale anului. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, economia s-a contractat cu 10,5%.

Chiar dacă economia ţării o duce rău, Guvernul pare optimist. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, crede că economia va scădea cu doar 3,9% în 2020, deşi în prima jumătate a anului scăderea a fost de 4,7%.
 
„Scăderea PIB-ului nu s-a oprit, nu aici vom fi. Linia o tragem la sfârşitul anului bugetar”, explică Dumitru Miron, profesor la Academia de Studii Economice. Spune că a citit declaraţiile ministrului de Finanţe „în registru politicianist, nu în registru al raţionalităţii economice” şi că „n-ar trebui să luăm în considerare declaraţiile astea intempestive făcute în context electoral.”
 
Premierul Ludovic Orban este şi mai încrezător. Susţine că economia îşi va reveni în perioada următoare. 
 
„Economia este pe trend de revenire. Datele prezentate de INS sunt date care vizeză trimestrul II. Impactul epidemiei a fost maxim nu numai asupra României, ci în toate ţările care au fost afectate de epidemie.Toată lumea se aştepta la o scădere economică. Tendinţa de revenire a economiei româneşti se simte încă din luna iunie”, spune premierul Ludovic Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici