PNL: Analfabeţii din guvernul Dăncilă au făcut o eroare „devastatoare” pentru angajaţii din construcţii

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a subliniat, joi, pe Facebook, o eroare de redactare în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 (OUG nr. 114/2018). Eroarea face neclare unele modificări în ceea ce îi priveşte pe angajaţii din construcţii, modificări care se aplică de la 1 ianuarie.

2249 afișări
Imaginea articolului PNL: Analfabeţii din guvernul Dăncilă au făcut o eroare „devastatoare” pentru angajaţii din construcţii

PNL: Analfabeţii din guvernul Dăncilă au făcut o eroare „devastatoare” pentru angajaţii din construcţii

„#Analfabeţii din guvernul Dăncilă au făcut o eroare «devastatoare» pentru angajaţii din construcţii. Au omis predicatul din articolul care ar fi trebuit să prevadă reducerea contribuţiilor sociale cu 3,75%. Aşa cum a fost publicat textul ordonanţei 114/2018, contribuţiile sociale nu se reduc cu 3,75% în schimb se elimină cota de 3,75% la Pilonul 2. Deci, pentru angajaţii din construcţii acum este cum e mai rău, nici nu li se reduc contribuţiile sociale şi nici nu mai contribuie la Pilonul 2. Bravo, Orlando!”, a scris, joi, pe Facebook, Ionel Dancă.

Purtătorul de cuvând al PNL a făcut aceste precizări, când a distribuit, pe Facebook, o postare a lui Andi Manciu, coordonatorul Departamentului de Comunicare al PNL.

„ATÂT sunt de #analfabeţi! Vă provoc să găşiţi #predicatul în acest text legislativ din OUG 114/2018, semnat de nu mai puţin de 19 demnitari. Aceşti indivizi de la PSD sunt absolut sub orice critică, iar exemplul NU e singular în OUG 114! ⬇️Ce au făcut: OUG 114 a fost anunţată ca fiind adoptată în 21 decembrie 2018, dar nu avea avizul Consiliului Legislativ. Pentru că lipsa acestui aviz era un grav viciu de neconstituţionalitate, au solicitat avizul CL, dar după şedinţa de Guvern. Avizul a venit abia pe 28 decembrie. Din această cauză OUG 114 este datată 28 decembrie şi publicată în Monitorul Oficial pe 29 decembrie. CL le spune în aviz că trebuie să înlocuiască sintagma «se reduce cu cota de 3,75%» cu sintagma «se reduce cu 3,75%». Analfabeţii de la Guvern au modificat, dar în sensul că au eliminat tocmai PREDICATUL acelui articol pe care îl modifică din Codul Fiscal. Nu mai spun că inclusiv Consiliul Legislativ ridică mari probleme de constituţionalitate a OUG 114, unele fiind identificate şi de PNL”, a scris, joi, pe Facebook, Andi Manciu.

Mai exact, cei doi reprezentanţi ai PNL se referă la următorul articol din OUG nr. 114/2018 care este redactat astfel în OUG nr.114/2018:

„Articolul 138¹ (1) În perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) cu 3,75 puncte procentuale.”

Acest articol introduce modificări în Codul Fiscal, care a fost actualizat cu noile reglementări în cursul zilei de miercuri 9 ianuarie. De asemenea, salariile minime brute ale angajaţilor din construcţii au crescut la 3.000 de lei, de la începutul acestui an, firmele vizate putând să aibă drept obiect de activitate de la realizarea de materiale de construcţii până la arhitectură. Cu toate acestea, a rămas neclar, dacă acestea trebuie să le acorde aceste salarii tuturor angajaţilor, chiar şi celor care nu contribuie direct la realizarea cifrei de afaceri.

OUG nr. 114/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1116, de sâmbătă 29 decembrie. Ordonanţa include aproape 100 de articole, printre care este taxa pe activele financiare ale băncilor şi taxele suplimentare pe cifra de afaceri pentru companiile din telecom şi energie, precum şi plafonarea preţului de producţie la gazele naturale la 68 lei/MWh.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici