Pogea: Avem în vedere devansarea accizelor la tutun şi alcool

Guvernul intenţionează să ajusteze în avans accizele la tutun şi alcool, ca măsură de majorare a veniturilor bugetare, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

19 afișări
Imaginea articolului Pogea: Avem în vedere devansarea accizelor la tutun şi alcool

Pogea: Avem în vedere devansarea accizelor la tutun şi alcool (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Aceste lucruri se vor face odată cu modificarea Codului Fiscal pe care ne-am angajat s-o facem în prima parte a anului 2009, respectiv în trimestrul întâi. Modificarea acestor lucruri trebuie să fie de o manieră transparentă şi va fi făcută la Ministerul Finanţelor. Cât priveşte măsuri pe care le luăm pentru ajustarea veniturilor, cât şi a cheltuileilor, avem în vedere devansarea accizelor la tutun şi alcool", a raspuns Pogea întrebat care sunt produsele de lux taxate şi dacă se modifică accizele la tutun şi alcool.

Producătorii de ţigarete Japan Tobacco International (JTI) şi British American Tobacco (BAT) România susţin că majorarea, în perioada următoare, a accizei la tutun la nivelul anului 2010 ar determina scumpiri de circa 50% ale produselor şi creşterea contrabandei la 30% din piaţă.

Accizele la tutun ar urma să fie majorate în perioada următoare la nivelul la care, conform calendarului convenit de România cu Comisia Europeană, trebuiau ridicate până în 2010, au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Potrivit Codului Fiscal, acciza totală la mia de ţigarete, valabilă de la 1 iulie 2008, este de 50 de euro, valoarea acesteia urmând să crească la 61,2 euro de la 1 iulie 2009 şi la 74 de euro la 1 iulie 2010. Acciza include şi taxa pe viciu, în valoare de 10 euro.

Conform JTI, calendarul de creştere a accizelor până în 2010 negociat cu UE a fost deja devansat cu un an, prin introducerea taxei pe viciu.

Citeşte şi:

Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern

JTI: Devansarea calendarului de mărire a accizelor ar însemna scumpiri

Accizele la tutun şi alcool, majorate în 2009 la nivelul la care trebuiau ridicate până în 2012

BNS: Calendarul de majorare a accizelor ar putea fi aplicat din ianuarie 2009

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici