Pogea: Creşterea economică va fi sub 1% în primul trimestru

Creşterea economică se va situa sub 1% în primul trimestru al acestui an, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

20 afișări
Imaginea articolului Pogea: Creşterea economică va fi sub 1% în primul trimestru

Pogea: Creşterea economică va fi sub 1% în primul trimestru (Imagine: Mediafax Foto)

Bugetul din 2009 este bazat pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB şi o rată a inflaţiei de 5%.

Pogea a mai spus, la începutul dezbaterilor din comisiile reunite de buget-finanţe ale celor două camere ale Parlamentului, că nu se aşteaptă ca România să fie penalizată în 2009 pentru un deficit bugetar excesiv.

El a explicat că declanşarea procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană se face în anul următor celui în care deficitul a depăşit 3% din PIB şi doar dacă acesta nu a fost ajustat.

Ministrul a mai subliniat faptul că România are nevoie de o consolidare fiscală, însă aceasta nu poate avea loc când veniturile "sunt de 30-32% din PIB".

Pogea a arătat că pe termen scurt cheltuielile curente ar trebui să fie acoperite doar din venituri, iar împrumuturile pe termen lung ar trebui să fie utilizate doar pentru creştere economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici