Ponta: Putem conta pe stabilitatea cursului de schimb leu-euro. Încrederea ajută să mişcăm economia

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că se poate conta pe stabilitatea cursului de schimb leu-euro, subliniind că şi încrederea ajută la mişcarea economiei, întrucât, atunci când au încredere, oamenii nu mai "economisesc, că vin vremuri grele", ci consumă.

152 afișări
Imaginea articolului Ponta: Putem conta pe stabilitatea cursului de schimb leu-euro. Încrederea ajută să mişcăm economia

Ponta: Putem conta pe stabilitatea cursului de schimb leu-euro. Încrederea ajută să mişcăm economia (Imagine: Shutterstock)

"Putem conta pe stabilitate, ceea e cel mai important şi pentru exportatori, pentru producători, dar e important şi pentru milioanele de companii şi de persoane fizice care au credite în euro. Să ai un curs euro-leu stabil este un lucru foarte bun. Ştiţi foarte bine, oricare dintre noi care are un euro, ştie cum se uită în fiecare zi, nu cumva să crească cursul de schimb, pentru că asta presupune o cheltuială suplimentară", a spus premierul.

BNR a anunţat vineri un curs de 4,4164 lei/euro, foarte apropiat de nivelul de joi. Referinţa BNR a coborât cu 0,01%, faţă de nivelul de 4,4170 lei/euro anunţat joi, şi se menţine astfel la cel mai redus nivel din ultimele 9 luni şi jumătate.

Ponta a adăugat a subliniat că, pentru prima oară după 2008, se înregistrează o creştere semnificativă a cererii, spre exemplu, pe piaţa de autoturisme, ceea ce "înseamnă că oamenii au puţin mai mulţi bani, au mai multă încredere".

Vânzările de autovehicule - autoturisme şi vehicule comerciale - au crescut în aprilie pentru a zecea lună consecutiv, iar după patru luni livrările au urcat cu 23,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 27.003 unităţi, susţinute de segmentul autoturismelor.

Potrivit premierului, atunci când au încredere, oamenii nu mai "economisesc, că vin vremuri grele", ci consumă, ceea ce se reflectă în mai multe locuri de muncă şi mai multe investiţii.

"Sunt două lucruri care ţin de creşterea consumului: în primul rând, să aibă mai mulţi bani şi, în al doilea rând, să aibă încredere, că dacă n-au încredere îşi ţin banii şi economisesc, că vin vremuri grele. Mai multe resurse la consumatorul final, la persoanele fizice, şi încrederea că lucrurile vor merge totuşi mai bine, nu mai rău, ne ajută să mişcăm economia şi asta înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe investiţii, e de fapt un cerc care se învârte", a conchis Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici