Populaţia din Europa de Vest strânge cureaua cot la cot cu guvernele

Populaţia din Europa de Vest a început să "strângă cureaua" cot la cot cu guvernele, preferând alimente mai ieftine, evitând produsele cu preţuri mari şi căutând tot mai des reduceri, în special pe internet, potrivit unei analize.

364 afișări
Imaginea articolului Populaţia din Europa de Vest strânge cureaua cot la cot cu guvernele

Populaţia din Europa de Vest strânge cureaua cot la cot cu guvernele (Imagine: Shutterstock)

Şomajul din zona euro este la cote record, iar multe ţări din regiune sunt deja în recesiune. Temători, consumatorii europeni devin tot mai cumpătaţi, potrivit analizei prezentate de WSJ.com.

"Când auzi că unii şi-au pierdut locurile de muncă, au rămas cu nimic, te gândeşti că ţi s-ar putea întâmpla şi ţie", comentează o mamă din Paris, a cărei familie amână înlocuirea maşinii, veche de 11 ani, şi evită distracţii scumpe, precum vizitarea Disneyland.

Astfel, rezultatul austerităţii după patru ani de criză este schimbarea obiceiurilor consumatorilor, cu un impact de durată asupra a numeroase aspecte ale vieţii economice de pe continent, de la creşterea economică la profiturile companiilor.

Indicatorii economici desenează un peisaj sumbru. Consumul din Franţa a scăzut cu 0,2% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului. Încederea consumatorilor din zona euro a scăzut în iulie la cel mai redus nivel din 2009, potrivit Comisiei Europene. Cheltuielile de consum pe bunuri şi servicii vor scădea în acest an în Europa de Vest cu 0,9%, previziune ajustată pentru inflaţie şi evoluţiile valutare, estimează Euromonitor International, care prognozează pentru SUA un avans de 1,9%.

Situaţia este reflectată de rezultatele marilor companii. Cele aproximativ 180 de companii aflate în componenţa indicelui bursier european Stoxx 600 care au raportat până la sfârşitul săptămânii trecute rezultatele pentru trimestrul al doilea au înregistrat, în medie, o scădere de 12% a profitului faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor Thomson Reuters, preluate de WSJ.com. Totodată, analiştii şi-au revizuit în scădere în medie cu 6,2% estimările privind profiturile companiilor pentru trimestrul al treilea.

Sectorul alimentar trece prin cele mai dure schimbări. De obicei, gospodăriile europene cheltuiesc de aproximativ două ori mai mult decât cele americane, raportat la venit, pe alimente pentru acasă. Preţurile tot mai ridicate determină însă populaţia din unele ţări să cumpere mai puţine produse alimentare. Cheltuielile pentru alimente pentru acasă din Europa de Vest vor înregistra în acest an o scădere de 2,7%, estimează Euromonitor International, iar consumatorii se vor orienta tot mai mult spre retailerii de tip "hard discounter", care au o ofertă restrânsă de produse, de obicei sub un brand propriu, la preţuri mai mici decât magazinele tradiţionale.

"Unii vin şi cumpără numai trei sau patru morcovi", se plânge patronul unui mic magazin alimentar din Olargues, un sat situat în sudul Franţei. Afacerile au scăzut în iunie şi iulie cu 20% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, deoarece clienţii caută preţuri mai mici, continuă el.

Problemele industriei auto sunt deja bine cunoscute. Piaţa auto europeană este în contracţie de cinci ani consecutivi, timp în care a pierdut aproape un sfert din volum, şi a scăzut în prima jumătate a anului cu aproape 7%. Cele mai abrupte declinuri au fost înregistrate în Franţa, Italia şi Spania.

Cheltuielile la restaurante au scăzut în Europa de Vest cu 13% între anii 2007-2011 şi vor coborî cu încă 3,5% în acest an.

Există însă şi zone care rezistă în faţa austerităţii. Economia Germaniei este stabilă, relativ solidă, în principal datorită exproturilor. Cheltuielile de consum din Germania au scăzut cu 0,1% în iunie faţă de mai, însă au urcat cu 2,9% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Comerţul pe internet este în creştere puternică, parţial şi datorită "vânătorilor de oferte". Vânzările retail online vor creşte în UE în medie cu 12% pe an în următorii cinci ani, estimează Forrester Research. În Franţa, în prima zi a promoţiilor de vară, când magazinele de îmbrăcăminte oferă reduceri de preţ de peste 50%, divizia locală a Amazon.com, Amazon.fr, a înregistrat o creştere de 44% a traficului comparativ cu aceeaşi zi a anului trecut.

Şi gadget-urile mobile au încă succes în Europa. Euromonitor anticipează că vânzările de smartphone-uri vor creşte în acest an pe continent cu 11% faţă de 2011. Consumatorii preferă să reducă factura la mobil petnru a economisi.

Unele companii reacţionează la modificarea comportamentului consumatorilor prin "importarea" tehnicilor de marketing gândite iniţial pentru pieţe emergente, precum Brazilia şi India. Unilever a început să ofere produsele, spre exemplu detergenţii, în pachete mai mici, cu preţuri atractive, precum un euro sau o liră.

Danone a ales să înlocuiască ambalajul clasic al iaurturilor cu o cutie mai atractivă, rotunjită, care speră că va scoate produsele în evidenţă pe raft.

"Temerile legate de bani erodează treptat loialitatea consumatorilor faţă de branduri. Această înclinaţie spre cumpătare a devenit permanentă", comentează Daphne Kasriel, analist la Euromonitor International.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici