Premierul Greciei exclude noi măsuri de austeritate, după eşecul privatizării DEPA

Premierul elen Antonis Samaras a exclus marţi adoptarea unor noi măsuri de austeritate, pentru a compensa eşecul privatizării distribuitorului de gaze DEPA.

100 afișări
Imaginea articolului Premierul Greciei exclude noi măsuri de austeritate, după eşecul privatizării DEPA

Premierul Greciei exclude noi măsuri de austeritate, după eşecul privatizării DEPA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Samaras a vorbit după o întâlnire cu premierul luxembourghez Jean-Claude Juncker, la Atena, relatează portalul Kathimerini.

Ambii oficiali au comentat informaţii potrivit cărora Comisia Europeană a intervenit în procesul de privatizare.

Gazprom a renunţat să depună o ofertă angajantă pentru preluarea DEPA înainte de expirarea termenului limită de luni. Grupul rus ar fi urmat să ofere peste 900 de milioane de euro pentru DEPA.

Guvernul de la Atena a anunţat că va lansa o nouă licitaţie, dar există temeri legate de impactul lipsei veniturilor care urmau să fie obţinute din vânzarea distribuitorului de gaze asupra programului de austeritate.

"Planurile de privatizare vor continua. Indiferent de problemele care vor apărea, acestea vor fi depăşite. Afirmaţiile că vor fi necesare noi măsuri sunt absurde", a spus Samaras.

Pe fondul speculaţiilor că Executivul UE a blocat oferta Gazprom pentru DEPA, Samaras a spus că procedura de privatizare a fost corectă şi a atribuit eşecul unor motive independente de Grecia.

Juncker a declarat că "nu poate nici să confirme nici să nege" că Bruxelles-ul a jucat un rol, dar a spus că dacă CE a împiedicat vânzarea DEPA ar trebui "să îşi asume responsabilitatea".

Surse comunitare au declarat pentru un corespondent al Kathimerini la Bruxelles că procesul de privatizare este responsabilitatea autorităţilor elene, fiind administrat de Fondul Elen pentru Dezvoltarea Activelor. Toate procedurile şi deciziile legate de procesul de privatizare sunt luate de conducerea acestui fond, în conformitate cu legislaţia din Grecia şi cea europeană.

În privinţa vânzării DEPA, Comisia nu are nicio influenţă şi nu a avut niciun contact cu Gazprom în această problemă, au arătat sursele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici