Preşedintele OPEC anticipează că preţul petrolului va ceşte în continuare în primul trimestru

Preşedintele OPEC, Chakib Khelil, anticipează că preţul petrolului se va menţine pe un trend ascendent în primul trimestru al acestui an, urmând să se stabilizeze în următoarele trei luni.

1 afișare
Imaginea articolului Preşedintele OPEC anticipează că preţul petrolului va ceşte în continuare în primul trimestru

Preşedintele OPEC anticipează că preţul petrolului va ceşte în continuare în primul trimestru

"Creşterea preţului ar putea continua până la finele primului trimestru al anului 2008, iar cotaţia s-ar putea stabiliza în următoarele trei luni", a declarat Khelil, ministru al Energiei şi Minelor din Algeria, pentru agenţia naţională de presă APS.

El a asociat creşterea susţinută a preţului petrolului cu tensiunile politice din Pakistan, amplificarea violenţelor din Nigeria şi declinul stocurilor de petrol din SUA.

La bursa de la New York, preţul petrolului a atins, miercuri, pe parcursul primei şedinţe de tranzacţionare din acest an, pragul de 100 de dolari pe baril.

În discursul său, Khelil a mai indicat că, la reuniunea următoare, OPEC va studia atent previziunile privind avansul economiei mondiale, în special în Statele Unite, afectate sever de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

Piaţa mondială dispune, deocamdată, de suficiente rezerve de petrol, astfel că înainte de următoarea reuniune oficială a OPEC, programată pe 1 februarie, la Viena, nu se anunţă nicio decizie în sensul majorării producţiei de ţiţei, a mai spus el.

Separat, ministrul Petrolului din Qatar a declarat, potrivit unui ziar din Kuweit, că OPEC nu este responsabilă pentru creşterea recentă a preţului petrolului, întrucât nivelul actual al livrărilor este satisfăcător, avansul cotaţiei fiind un rezultat al tranzacţiilor speculative.

"Fondurile de investiţii şi speculatorii se află în spatele creşterii recente a preţului. Piaţa nu se confruntă cu insuficienţa livrărilor", a declarat Abdullah al-Attiyah, într-un interviu pentru ziarul al-Jarida.

OPEC, care asigură peste o treime din livrările mondiale de petrol, a decis că va menţine nivelul actual al producţiei de petrol la reuniunea care a avut loc pe 5 decembrie, deşi statele consumatoare au solicitat, în repetate rânduri, majorarea livrărilor, pentru scăderea preţului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici