Video Preţul la carnea de porc nu va creşte de Crăciun - patronat

Preţul la carnea de porc nu va creşte de Crăciun, iar în cazul unei scumpiri aceasta va fi nesemnificativă, a declarat, joi, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.

38 afișări

"Preţul cărnii de porc se va menţine sau va avea o majorare nesemnificativă de Sărbători. Mă refer aici la preţul nostru de la unitate (n.r. - fermă de creştere a porcilor). Între noi şi consumatori mai există şi alţi operatori", a spus Caruz.

Potrivit patronatului, o eventuală scumpire a cărnii de porc în perioada următoare nu va fi determinată de majorarea preţurilor practicate de crescători, ci de intermediari.

"Noi deşi am scăzut preţul de la 5,28 lei la 5,07 lei pe kilogram nu am observat aceeaşi modificare şi la consumator. Preţul a rămas la fel sau a crescut. Preţurile nu se fixează în general de producător, între noi şi consumator există intermediari, hipermarketurile", a spus Caruz.

Patronatul a arătat că preţul la carnea de porc practicat de crescători a scăzut în ultimul an. Astfel, faţă de 6,34 de lei pe kilogram în luna septembrie a anului trecut, preţul a fost de 5,28 lei pe kilogram în luna septembrie a acestui an, iar în prezent este de 5,07 lei pe kilogram.

Crescătorii nu pot aplica însă scumpiri, chiar dacă preţul din prezent este redus în raport cu nivelul costurilor, iar fermele lucrează în pierdere. Ei au explicat că nu pot majora preţurile pentru că acestea sunt stabilite în funcţie de cerere şi ofertă, iar cererea a rămas constantă, în timp ce oferta a crescut, ca urmare a înmulţirii numărului tăierilor de porci, după ce seceta a scumpit furajele.

Caruz a mai spus că o majorarea semnificativă a preţurilor ar putea avea loc la jumătatea anului viitor, dar ar putea fi împiedicată de continuarea subvenţionării sectorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici