Preţul petrolului Brent a coborât joi cu până la 6%, din cauza turbulenţelor financiare din China

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru o mare parte a pieţei globale, a scăzut joi cu până la 6%, la un minim al zilei de 32,16 dolari pe baril, în contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare din China, unde bursele au fost închise pentru a doua şedinţă în această săptămână.

1948 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului Brent a coborât joi cu până la 6%, din cauza turbulenţelor financiare din China

Preţul petrolului Brent a coborât joi cu până la 6%, din cauza turbulenţelor financiare din China (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Petrolul Brent cu livrare în luna februarie a scăzut pe piaţa de la Londra cu până la 2,07 dolari, la un minim al zilei de 32,16 dolari. Cotaţia a închis miercuri cu un declin de 6%, la 34,23 dolari pe baril, minimul începând din iunie 2004, potrivit Bloomberg.

Pe piaţa americană, petrolul a scăzut cu până la 1,87 de dolari, la un minim de 32,10 dolari pe baril.

În jurul orei 11:11 (ora României), petrolul Brent se afla în scădere cu 3,5%, la 33,03 dolari pe baril, iar cel din SUA în declin cu 3,7%, la 32,70 dolari pe baril.

Declinul preţului ţiţeiului a fost cauzat de temerile investitorilor privind o încetinire a economiei Chinei, cel mai mare consumator de materii prime la nivel global. Banca centrală a Chinei a redus semnificativ referinţa yuanului joi, stârnind îgrijorare că apelează la această măsură pentru a-şi susţine exporturile.

Deprecierea monedei a cauzat panică pe burse, care au scăzut cu aproximativ 7% şi au declanşat, astfel, pentru a doua oară în această săptămână un mecanism care opreşte tranzacţiile pentru tot restul zilei, cu scopul de a limita volatilitatea.

Petrolul Brent va ajunge la paragul de 30 de dolari în următoarele zece zile, estimează analiştii băncii nipone Nomura, în timp ce specialiştii grupului elveţian UBS consideră că preţul ar putea coborî chiar şi sub 30 de dolari în acest interval.

"Piaţa tranzacţionează după lăcomie şi frică, iar acum frica domină lăcomia. Pieţele de materii prime privesc întotdeauna către viitor, iar acum se tem că deprecierea yuanului prevesteşte noi dificultăţi pentru economia Chinei", a declarat Gordon Kwan, analist la Nomura.

Presiunea exercitată pe piaţa petrolului de perspectivele mai slabe privind economia sunt exacerbate şi de excesul de ţiţei care intră în piaţă.

Preţul barilului a scăzut semnificativ începând din iunie 2014, când se situa la 114 dolari, declinul fiind cauzat de dezvoltarea producţiei de petrol de şist în SUA şi de majorarea producţiei de către unele ţări care încearcă să-şi maximizeze exporturile pentru a compensa pierderea de venituri determinată de preţul mai mic.

De asemenea, unele state exportatoare de petrol au crescut producţia în încercarea de a-şi păstra sau chiar creşte cota de piaţă.

În acest context, de exces de petrol în piaţă, analiştii aşteaptă în acest an şi o creştere a exporturilor Iranului, întrucât foarte probabil vor fi ridicate restricţiile impuse de statele occidentale Teheranului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici