Preţurile apartamentelor vechi au scăzut în luna mai faţă de aprilie

Apartamentele vechi din Bucureşti s-au ieftinit în luna mai, faţă de aprilie, aceasta fiind a doua scădere a preţurilor locuinţelor din acest an, după cea înregistrată în februarie, potrivit celui mai recent indice Colliers al preţurilor apartamentelor.

21 afișări
Imaginea articolului Preţurile apartamentelor vechi au scăzut în luna mai faţă de aprilie

Preţurile apartamentelor vechi au scăzut în luna mai faţă de aprilie (Imagine: Mediafax Foto)

"În timp ce indicele apartamentelor noi se situează la nivelul de 1.909 euro/mp, păstrând practic nivelul lunii precedente, indicele apartamentelor vechi înregistrează o scădere de 5%, coborând de la 1.892 euro pe metru pătrat în aprilie, la 1.808 euro/mp în luna mai. Această depreciere este efectul scăderii numărului de tranzacţii pe piaţă din lunile aprilie-mai şi a fost posibilă datorită caracterului subiectiv al preţurilor apartamentelor vechi", informează Colliers.

Februarie a fost prima lună din ultimii trei ani în care preţurile au scăzut. Astfel, dacă în ianuarie preţul mediu al unui apartament în Bucureşti era de 1.826 de euro metrul pătrat, în luna februarie a coborât la 1.776 de euro. În martie, preţul a urcat la 1.887 de euro, iar în aprilie la 1.888 de euro.

Analiza pe luna mai a diviziei rezidenţial a Colliers arată că indicele preţurilor locuinţelor din Bucureşti - noi şi vechi - a înregistrat în a cincea lună a anului o valoare de 1.843 euro/mp, cu 45 de unităţi sub valoarea din aprilie, continuând trendul oscilant de la începutul anului.

"În ciuda acestei scăderi cu 2,4%, preţul locuinţelor se menţine peste valoarea înregistrată în luna ianuarie 2008, de 1.826 euro/mp, iar minimul atins în primele cinci luni este încă destul de departe, preţurile mai având de coborât 67 de unităţi pentru a trece acel prag", precizează Colliers.

Raportat la primul trimestru al anului trecut, preţurile au crescut însă cu 34%.

"Creşterile procentuale din anii precedenţi vor fi mai greu de atins, acestea presupunând majorări unitare din ce în ce mai mari. În plus, se înregistrează deja valori mai mici de creştere unitară faţă de cele din anii precedenţi", apreciază autorii indicelui.

Singurul sector care a consemnat o apreciere a preţurilor este sectorul 3, deşi creşterea a fost de doar 2%, în timp ce sectorul 1 rămâne cel mai scump din Bucureşti, cu o cotă de 2.208 euro/mp, urmat de sectorul 4, cu 1.948 euro/mp.

Valoarea cea mai scăzută a preţului locuinţelor se înregistrează în sectorul 6, cu puţin sub 1.600 euro/mp, în special datorită caracterului omogen al acestui sector, axat în proporţie de aproape 100% pe clasa medie a pieţei.

Reprezentanţii Colliers estimează că, în acest an, preţurile apartamentelor noi vor fi între 1.150 şi 2.200 de euro metrul pătrat, plus TVA, şi vor stagna, în timp ce locuinţele din blocurile vechi s-ar putea ieftini cu procente cuprinse între 5 şi 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici