Preţurile automobilelor noi au scăzut anul trecut în România cu 2,3%, aproape de media din UE

Preţurile automobilelor noi s-au diminuat anul trecut cu 2,3% în România, ritm apropiat de scăderea medie de 2,5% înregistrată la nivelul Uniunii Europene (UE), în timp ce în Slovacia reducerea preţurilor a depăşit 17%, iar în Bulgaria 13%.

105 afișări
Imaginea articolului Preţurile automobilelor noi au scăzut anul trecut în România cu 2,3%, aproape de media din UE

Preţurile automobilelor noi au scăzut anul trecut în România cu 2,3%, aproape de media din UE (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

În 24 de state membre preţurilor la automobile au scăzut, în timp ce în trei ţări au urcat, se arată într-un raport al Comisiei Europene. Creşteri ale preţurilor au înregistrat Portugalia (2,6%), Italia şi Malta (ambele cu 0,2%). Dintre statele în care preţurile au evoluat negativ, 18 au avut scăderi mai mari decât România, iar cinci mai mici.

Preţurile au coborât anul trecut în toate cele zece state care nu sunt parte a zonei euro. Cea mai mică scădere, în aceste state, a fost raportată în Suedia (1,1%), urmată de România (2,3%) şi Danemarca (3,6%).

România a avut a doua mare creştere din UE a preţurilor nominale, scumpirea excluzând inflaţia fiind de 4,7%, mai mică doar decât în Portugalia (6,2%). La nivelul spaţiului comunitar, preţurile nominale au urcat cu 0,3%. Inflaţia din UE a fost de numai 2,8% în ianuarie, faţă de 7% în România, potrivit datelor din raport. Preţurile nominale au scăzut în 13 state şi au urcat în 14.

Cele mai mari scăderi nominale au avut loc în Slovacia (-14,2%) şi Bulgaria (-9,2%).

Preţul nominal plătit de consumatori include reduceri, TVA şi taxe de înmatriculare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici