Preţurile de consum au crescut cu 0,7%, în februarie

Preţurile de consum ale populaţiei au avut, în februarie, o creştere de 0,7%, pe fondul scumpirii gazelor, iar rata inflaţiei din ultimele 12 luni a urcat la 7,97%, reprezentând nivelul maxim din aproape doi ani, potrivit datelor de Institutul Naţional de Statistică (INS).

18 afișări
Imaginea articolului Preţurile de consum au crescut cu 0,7%, în februarie

Preţurile de consum au crescut cu 0,7%, în februarie

Un nivel mai ridicat al inflaţiei, de 8,41%, a fost atins în martie 2006.

Creşterea preţurilor de consum din februarie, de 0,7%, a fost inferioară celei din luna ianuarie, de 0,86%.

În luna februarie, cele mai importante scumpiri, de 1,08%, au fost înregistrate la mărfurile nealimentare, avansul fiind susţinut de majorarea preţurilor la gaze, cu 8,42%, se arată într-un comunicat al INS.

Mărfurile alimentare au consemnat creşteri de preţuri de 0,38%, iar serviciile de 0,51%.

La capitolul mărfuri nealimentare, scumpiri de peste un procent au mai fost înregistrate doar la cărţi, ziare şi reviste, unde avansul a fost de 1,47%, şi la combustibili, de 1,29%.

Ieftiniri au fost consemnate la aparate electrocasnice şi medicamente.

Cele mai importante creşteri de preţuri, dintre mărfurile alimentare, au fost înregistrate la citrice şi alte fructe meridionale (2,41%), brânză (2,38%), lapte şi produse lactate (1,83%), unt (1,1%), fructe şi conserve de fructe (1,08%).

Preţul pâinii a urcat cu 0,41%, iar cel al cărnii cu 0,13%.

Creşterea preţurilor la servicii a fost susţinută de majorarea preţurilor la transport urban (3,54%), precum şi la apă, canal şi salubritate (2,05%).

Preţurile la telefonie au consemnat o scădere de 0,82%.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (martie 2007 - februarie 2008) faţă de precedentele 12 luni (martie 2006 - februarie 2007) determinată pe baza Indicelui Preţurilor de Consum (IPC), cât şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 5,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici