Preţurile locuinţelor ar putea să scadă cu încă 30%

Preţurile locuinţelor din România vor continua să scadă în acest an, potrivit companiei imobiliare Cushman&Wakefield, care estimează o diminuare cu 30% a nivelurilor actuale, recomandând totodată pentru 2009 investiţiile în proprietăţi generatoare de chirii ridicate.

20 afișări
Imaginea articolului Preţurile locuinţelor ar putea să scadă cu încă 30%

Preţurile locuinţelor ar putea să scadă cu încă 30%

"În 2009, investiţiile pe ansamblul pieţei imobiliare se vor reduce cu până la 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. România este privită ca şi o piaţă terţiară de către investitorii investiţionali. În acest moment prioritar pentru aceştia este să îşi consolideze investiţiile pe pieţe cu un potenţial mai ridicat precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Cele mai sigure investiţii sunt în proprietăţile generatoare de lichidităţi cum ar fi spaţiile industriale sau logistice, spaţiile comerciale stradale sau centrele comerciale", se menţionează în comunicat.

Din acest punct de vedere, segmentul spaţiilor de birouri este încă atractiv existând atât cerere, cât şi interes din partea investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte.

"A scăzut însă foarte mult interesul pentru tranzacţionarea unor asemenea proprietăţi. Tot în acest segment, în această perioadă, companiile şi-au redus drastic cheltuielile, iar una dintre acestea este aceea de relocare. De aceea se doreşte pe cât posibil conservarea locaţiei deţinute în acest moment, mai întâi pentru a-şi consolida poziţia şi imaginea pe o piaţă agresivă şi concurenţială, dar şi pentru a crea posibilitatea de renegociere a chiriei în aceeaşi locaţie", se precizează în comunicat.

Analiştii companiei estimează o creştere a randamentului spaţiilor de birouri până la 11,5% la sfârşitul anului, faţă de 8,5% în prezent.

Şi pe segmentul industrial, proiectele au fost îngheţate atât în Bucureşti, cât şi în alte zone ale ţării, bugetele de expansiune ale companiilor fiind reduse.

"Multe dintre proiecte finalizate sau în curs de dezvoltare sunt oferite spre vânzare şi nu la preţuri tocmai accesibile. Investitorii la rândul lor nu acceptă preţul de absorbţie pe care îl recomandă piaţa. Pe de altă parte intervine şi lichidarea datorită problemelor întâlnite pe alte pieţe europene a anumitor portofolii logistice şi industriale", a arătat Ionaşcu.

În opinia sa, multe spaţii industriale vor suferi o reconvertire şi vor dobândi o altă utilizare, o altă variantă fiind vânzarea acestor proprietăţi la preţuri sub piaţă pentru a putea fi absorbite imediat. Şi pe acest segment, analiştii Cushman estimează o creştere a randamentului de la 9% în luna februarie, la 13% în decembrie, în timp ce pentru piaţa de retail prognozează niveluri de 12% pentru spaţiile din centre comerciale, faţă de 8,75% în prezent, şi de 12,5% pentru spaţiile stradale, comparativ cu 9,25% în februarie.

În acest context, specialiştii recomandă investitorilor să cumpere proprietăţi care pot genera chirii cât mai mari.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici