Previziuni 2023: Servicii medicale private, cine cumpără, cine vinde

  • Previziuni 2023.
  • Servicii medicale private.
  • Cine cumpără, cine vinde şi în ce direcţii vor merge banii fondurilor antreprenoriale care cumpără start-up-uri în România.
370 afișări
Imaginea articolului Previziuni 2023: Servicii medicale private, cine cumpără, cine vinde

Previziuni 2023: Servicii medicale private, cine cumpără, cine vinde

Piaţa serviciilor medicale private va continua să crească, marii jucători vor investi în dezvolta­rea organică în clinici şi spitale noi, dar şi în achiziţii pentru consolidarea poziţiei în piaţă. Cifrele arată de altfel un avans semnificativ al afacerilor înregistrate de jucătorii din acest sector anul trecut, scrie ZF.

Ultimele date arată că afacerile clinici­lor private, ce activează pe asistenţă medi­cală specializată (cod CAEN 8622), au ajuns la 9,1 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) în 2021, faţă de 7,2 miliarde de lei anul an­terior, iar afacerile firmelor care activau în dome­niul spitalicesc au ajuns la 1,9 miliarde de lei.

Investiţiile se vor concentra în oraşe mari, precum Sibiu, Braşov, Oradea, Cluj, Constanţa, Timişoara sau Iaşi, unde există personal medical. Pe piaţa locală se va accentua polarizarea spitalelor şi clinicilor, fiind foarte multe localităţi în care oamenii nu au acces la asistenţă medicală în apro­piere de casă.

Investiţii noi se vor face şi în labora­toare şi centre de recoltare, laboratoarele fiind un pariu câştigător în condiţiile în care cei mai mulţi pacienţi plătesc analizele medicale pentru că fondurile de la Casă se epuizează în primele zile ale lunii. Listele cu pacienţii care aşteaptă plafon pentru analize uzuale de sânge se întind pe una, două luni.

Şi piaţa farma va continua să crească şi va deveni tot mai concurenţială. Lupta pentru farmacii se va ascuţi la vârf, după ce anul trecut Sensiblu, prin Dr. Max Group, a preluat farmaciile şi divizia de distribuţie a ungurilor de la Gedeon Richter. Practic a­ceas­­tă tranzacţie creşte numărul farma­ciilor Sensiblu/Dr. Max la peste 800 de uni­tăţi şi apropie grupul de liderul pieţei - Catena - cu 900 de farmacii la nivel naţional.

Marii jucători de pe piaţa serviciilor medicale private vor continua investiţiile în dezvoltare organică şi în achiziţii noi pentru consolidarea poziţiei în piaţă.

Reţeaua Regina Maria va continua in­vestiţiile, având circa 20-25 milioane de euro pentru extindere anual, potrivit datelor ante­rioare oferite de companie. Şi grupul MedLife va continua investiţiile în dezvolta­re organică şi achiziţii. Anul trecut tranzacţii de zeci de mili­oane de euro s-au semnat pe piaţa servicii­lor medicale private. MedLife a bifat 13 tran­zacţii anul trecut, Regina Maria a cumpărat mai multe companii din această piaţă, iar suedezii de la Medicover şi-au consolidat poziţia în piaţă prin trei tranzacţii.

Operatorul de servicii medicale private Gral Medical, unul din cei mai mari jucători de pe piaţă, controlat de antreprenorul român Robert Şerban, a anunţat că va investi 13 milioane de euro în două spitale de oncologie în Ploieşti şi Craiova, dar are în plan şi extinderea spitalulului din Capitală.

- Jucătorii de talie mică şi medie vor paria în continuare pe serviciile medicale de nişă

Pariul pe serviciile de nişă s-a dovedit a fi unul câştigător pentru clinicile de talie mică şi medie, care au reuşit să reziste în piaţă pentru că s-au diferenţiat prin aceste servicii. În continuare, aceşti jucători se vor îndrepta spre serviciile medicale de nişă. Pe piaţă au apărut clinici specializate în dermatologie, cardiolo­gie, ortopedie dar şi centre de imagistică medicală.

- Concurenţa se va accentua pe piaţa serviciilor medicale private

Piaţa serviciilor medicale private ar putea atrage noi jucători, concurenţa va deveni tot mai puternică. Anul trecut a fost marcat de intrarea turcilor de la Memorial Healthcare, una din cele mai cunoscute reţele din Turcia, care au făcut primii paşi pe piaţa locală prin achiziţia spitalului de oncologie Monza din cadrul Enayati Medical City. Italienii de la Monca deţi­neau 80% din spitalul de oncologie din cadrul Enayati Medical City, în timp ce Wargha Enayati, fondatorului oraşului medical Enayati Medical, deţinea 20% din spitalul de oncologie.

- Noi laboratoare şi puncte de recoltare se vor deschide în ţară

Investiţiile în laboratoare şi centre de recoltare s-au dovedit profitabile în condiţiile în care cei mai mulţi pacienţi plătesc analizele medicale, dat fiind că pentru analizele cu bilet de trimitere fondurile de la Casă se termină în primele zile ale lunii. Listele cu pacienţii care aşteaptă plafon pentru analize uzuale de sânge se întind pe una, două luni. În total, pe piaţa locală sunt 4.477 de laboratoare, iar cele mai multe sunt în Bucureşti. În ultimii cinci ani (cu excepţia anului 2020 cu lockdown) s-au deschis aproape 500 de laboratoare noi medicale în sistemul public şi privat.

- Marile lanţuri farma vor continua consolidarea

Piaţa va deveni tot mai concurenţială, lupta pentru farmacii se va ascuţi la vârf, după ce anul trecut Sensiblu, prin Dr. Max Group a preluat farmaciile şi divizia de distribuţie a ungurilor de la Gedeon Richter. Practic această tranzacţie creşte numărul farmaciilor Sensiblu/Dr. Max la peste 800 de unităţi şi apropie grupul de liderul pieţei-Catena- cu 900 de farmacii la nivel naţional.

Marii jucători de pe piaţa farma vor continua consolidarea poziţiei prin achiziţii de noi farmacii. În total pe piaţa farma din toamna lui 2021 până la finalul anului trecut 155 de farmacii au fost achiziţionate de marii jucători.

- Pacienţii vor continua să meargă direct în UPU spitalelor publice pentru a rezolva anumite probleme medicale în lipsa ambulatoriului de stat

Medicina în ambulatoriu, nu doar cea din spital ci în special cea din afara spitalelor, din policlinicile de stat, rămâne punctul slab al sistemului public de sănătate. Nici măcar nu mai există policlinici de stat, doar 4 policlinici de stat figurau pe datele de la Statistică faţă de 590 de policlinici de stat în 1990. Toate cabinetele din policlinici sunt private acum.

Pacienţii vor continua să meargă direct în spital pentru a rezolva anumite probleme medicale, în lipsa ambulatoriului public.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici