Primarul Timişoarei, despre explozia preţului la energie: „Costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei”

  • În Timişoara a fost pornită încălzirea la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră, în creştere faţă de preţul de săptămâna trecută, de 550 lei MW/oră, spune primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
  • El spune că astăzi costurile pe zi sunt de 2 milioane lei, o „explozie” căreia nu i se poate face faţă.
Urmărește
462 afișări
Imaginea articolului Primarul Timişoarei, despre explozia preţului la energie: „Costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei”

Dominic Fritz: „Costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei”

Dominic Fritz spune că e important ca fiecare să înţeleagă în ce situaţie suntem în privinţa exploziei preţurilor energiei.

„Am pornit încălzirea în Timişoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, preţul total al gazului (moleculă, transport, distribuţie şi acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de preţuri este fără precedent şi nimeni nu-i poate face faţă, singur. Consecinţele pentru fiecare consumator sunt imediate, şi din păcate Colterm nu face excepţie. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei. Un milion de euro la două zile! În decembrie, ianuarie şi februarie ne aşteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. Lunar! Şi asta dacă preţurile rămân la nivelul de astăzi”, spune primarul Timişoarei.

Potrivit acestuia, de aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi şi cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulaţi ca datorie în ultimii ani.

Fritz spune că a început să plătească datoriile istorice şi s-a ajuns la zi şi cu plata facturilor curente.

„În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curăţenie, reparaţia străzilor şi întreţinerea spaţiilor verzi la un loc. Municipiul şi-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz şi 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligaţii parafate, dar niciodată onorate până acum. Dar acest lucru încă nu a restabilit încrederea furnizorului de gaz. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branşată la bugetul local şi Primăria este sub presiunea că dacă nu plătim o zi, se opreşte căldura în oraş, inclusiv în spitale şi şcoli. Într-un scenariu normal, Colterm era, anul acesta, pe o direcţie de redresare: În vara aceasta, am început intervenţia pe 29 de km din reţeaua de conducte. Am restructurat activităţile Colterm, numărul de directori şi numărul angajaţilor, care nu au legătură cu producţia de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecţia membrilor Consiliului de Administraţie asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul oraşului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanţă pentru un sistem local de termoficare viabil economic şi ecologic”, mai spune Fritz.

Acesta reclamă faptul că problema este că preţul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, şi nu există, nici măcar la Primărie, banii necesari pentru aceste plăţi.

Nu doar Primăria Timişoara este în această situaţie, spune Fritz, ci multe dintre oraşele care au un sistem public de termoficare.

„De aceea, pe lângă soluţiile locale, dintre care creşterea costului gigacaloriei în condiţiile în care subvenţia este la limita maximă permisă de lege şi restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie şi de o soluţie naţională. Ştiu că în Parlament se discută, la iniţiativa PSD, despre o plafonare a preţului, iar ieri (marţi - n.r.) USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloş, a lansat şi alte soluţii: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenţionarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru oraşe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiţii şi pentru cetăţeni”, adaugă Dominic Fritz.

Primarul Timişoarei face apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluţii şi să le promoveze de urgenţă prin Parlament, pentru că fără soluţii naţionale, Timişoara nu se va putea proteja împotriva acestei „furtuni perfecte în economia globală”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici