Producătorii de băuturi spirtoase afirmă că noul Cod Fiscal poate diminua evaziunea din domeniu

Noul Cod Fiscal are potenţialul de a diminua evaziunea fiscală de peste 75% din industria băuturilor spirtoase, fără ca veniturile colectate de stat să scadă, potrivit Asociaţiei Spirits Romania, care include producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase.

260 afișări
Imaginea articolului Producătorii de băuturi spirtoase afirmă că noul Cod Fiscal poate diminua evaziunea din domeniu

Producătorii de băuturi spirtoase afirmă că noul Cod Fiscal poate diminua evaziunea din domeniu (Foto: Thomas Dan / Mediafax Foto)

Asociaţia susţine adoptarea măsurilor de reducere a poverii fiscale din sectorul băuturilor spirtoase prevăzute în noul Cod Fiscal, susţinut de alfel de majoritatea reprezentanţilor mediului de afaceri.

"Reducerea accizei la băuturi spirtoase este vitală pentru sectorul nostru, care din 2013, de când a crescut cu 42% acciza pentru alcoolul etilic, se confruntă cu pierderi semnificative cauzate de o creştere fără precedent a pieţei negre. Introducerea acestei măsuri, fie prin noul Cod Fiscal, fie prin alte proiecte legislative, reprezintă o mult aşteptată corectare a politicilor fiscale din 2013, ale căror efecte s-au dovedit dezastruoase atât pentru industrie, cât şi pentru bugetul de stat", a declarat Florin Rădulescu, preşedinte al Spirits Romania.

Majorarea în 2013 cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2012 - 2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase cu 32% şi un impact negativ de aproximativ două milioane de euro pentru bugetul de stat, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Astfel, în 2012, când acciza pentru băuturi spirtoase era de 750 euro/hectolitru de alcool pur, la bugetul de stat s-au colectat din acciză 91,835 milioane de euro, iar în 2014, după ce şi-a făcut efectul pe deplin majorarea accizei de la 750 euro/hectolitru alcool pur la 1.065 euro/hectolitru de alcool pur, suma colectată a fost de numai 89,853 milioane de euro.

Reducerea accizei pentru segmentul băuturilor spirtoase la nivelul din 2013, respectiv la 750 euro/hectolitru alcool pur, aşa cum este prevăzut în noul Cod Fiscal, ar avea efecte pozitive asupra încasărilor la bugetul de stat şi ar inversa actualul trend de creştere a evaziunii fiscale prin mutarea consumului dinspre zona ilicită înspre cea legală, notează asociaţia.

Efectele pozitive se vor reflecta atât la nivelul companiilor, care îşi vor putea dezvolta activitatea locală, creând astfel noi locuri de munca, cât şi asupra consumatorilor, care îşi vor permite să cumpere băuturi spirtoase de calitate, evitând astfel riscurile grave pentru sănătate implicate de consumul alcoolului ilicit.

Asociaţia Spirits Romania este o asociaţie non-guvernamentală şi independentă, care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România. Companiile membre asigură peste 500 de locuri de muncă directe şi 165.000 indirecte, contribuind anual, prin plata accizelor, cu 337 milioane lei la bugetul de stat, adică peste 60% din taxele colectate din piaţa fiscalizată a băuturilor spirtoase.

Spirits reprezintă principalele companii producătoare şi importatoare de băuturi spirtoase din România: Amigo, BDG, Brown-Forman, Cristalex, Diageo, Pernod Ricard România, Prodal, Prodvinalco, PPD.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins vineri noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, că proiectul Codului fiscal este susţinut în forma adoptată de Parlament, iar modalitatea de soluţionare a cererii de reexaminare va fi comunicată de premierul Victor Ponta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici